Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Ziduri celebre

Atractii turistice

Vechile ziduri ridicate pentru a proteja ținând la distanță intrușii și rezistând în fața atacurilor sunt astăzi monumente încărcate de istorie ce domină peisajul din care fac parte. În mod ironic toate au fost cucerite până la urmă, dar de către turiștii curioși înarmați cu camere video și aparate foto…

Marele Zid Chinezesc, China
Cel mai cunoscut :D – o plimbare pe meterezele sale vă va întoarce în timp 3000 de ani. Construit, reconstruit și completat de-alungul timpului, în prezent măsoară impresionanta lungime de 8,850 km. (incluzând ramificațiile) și este principala destinație turistică din China, fiind declarat monument istoric. Nu este o construcție unitară, ci mai degrabă o sumă de fortărețe și fortificații de piatră ridicate în diverse epoci, în scopul protejării imperiului de populațiile migratoare. În prezent starea lui variază de la ruine aflate în paragină și expuse eroziunii și vandalismului, la porțiuni excelent renovate și accesibile publicului larg. De vizitat neapărat: mausoleul împăratului Qin Shi Huang și armata de teracotă.

Zidul Plângerii, Israel
Este singura porțiune rămasă zidul Templului lui Solomon și cel mai sfânt loc al evreilor, cu o mare însemnătate religioasă și istorică. Destinație turistică dar poate mai ales religioasă, este loc de pelegrinaj pentru credincioșii care aduc bilețele pe care își scriu dorințele, introducându-le în crăpăturile zidului în fața căruia se roagă și meditează. Doar 19 m. din înălțimea de 32 m. pe care îi are în total se află la exterior, zidul fiind construit din 45 de rânduri de piatră succesive (17 sunt în subteran), primele 7 datând încă din vremea lui Irod cel Mare iar ultimele trei fiind puse înainte de 1967. Interesant este faptul că în prezent se deteriorează în special ultimele rânduri, cele de dată mai recentă, reparațiile stârnind aprige controverse deoarece potrivit unor interpretări ale legii iudaice deplasarea, înlocuirea sau repararea pietrelor din Zidul Plângerii este interzisă.

Avila, Spania
Cele mai bine păstrate ziduri medievale din lume au fost înălțate în scopul intimidării adversarului, având un important rol în luptele spaniolilor creștini cu maurii musulmani. 88 de turnuri, parapeți, turnuri și porți se înșiră pe o distanță de 2.4 km, îmbinând artistic stilurile arhitectonice ale celor doi combatanți.

Zidul Berlinului, Germania
Între 1961 și 1989 acest zid a separat fizic un oraș în două părți: Berlinul de Vest și Berlinul de Est, fiind ridicat de sovieticii din acesta din urmă pentru a împiedica emigrarea propriilor cetățeni în cealaltă jumătate, controlată de americani, britanici și francezi. În jur de 5000 de persoane au încercat să evadeze în acest timp, cifra estimată a deceselor variind între 98 și 200. Imaginea a sute de oameni încercând să demoleze zidul și tot ce reprezenta el este una dintre cele mai puternice din istorie, devenind simbolul căderii Cortinei de Fier. În prezent doar câteva bucăți mai sunt în picioare, fiind o căutată destinație turistică.

Troia, Turcia
Este zidul care a înfruntat cei zece ani ai războiului troian, făcut faimos de Homer și a sa Iliada, una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Turcia. Troia era renumită pentru zidurile sale defensive și săpăturile arheologice au arătat că existau cel puțin nouă orașe construite unul peste altul, implicit și straturi succesive în cazul împrejmuirii, fiind necesară identificarea precisă a celui din vremurile de legendă.

Zidul lui Adrian, Anglia
Deținătorul titlului de ”cel mai lung zid din Europa”, zidul a fost ridicat în 122 î.e.n. la ordinele împăratului Publius Aelius Hadrianus, ca graniță fortificată a Imperiului Roman, menită să protejeze de ”barbari”. Având o lungime de 120 km (o plimbare de la un capăt la altul durează 7 zile :D ) el se întinde de la un capăt la celălat al mării, în nordul Angliei, fiind înalt de 4,5 m și lat de 3 m. A fost o construcție impresionantă, ce a durat timp de opt ani, în cadrul căreia romanii au ridicat și fortărețe la fiecare milă romană, bastioane între acestea și drumuri de acces. În ciuda faptului că numeroase case din Anglia au în prezent pietre luate din zid în fundament și că bucăți întregi au fost mutate sau nivelate în istorie, porțiuni bune din zid rămân în picioare, linia lor distinctă dominând peisajul tipic englezesc.

Marele Zimbabwe, Zimbabwe
Zidul de piatră fără mortar formează cea mai mare structură antică din deșertul Sahara. Construcția a fost începută de populația indigenă Bantu și a durat peste 300 de ani, acoperind 250 m. și înconjurând orașul Marele Zimbabwe, piatră pusă peste piatră într-o formidabilă structură elipsoidală care în porțiunea cea mai impresionantă ajunge la 11 m înălțime. Ruinele de piatră reprezintă în continuare un mister pentru arheologi.

Ston, Croația
Al doilea cel mai mare zid din Europa, Ston a fost ridicat în secolul XV pentru a uni două orașe din sudul Croației, peninsula Peljesac: Ston și Mali Ston. Rolul său era de a proteja Dubrovnik (fiind a doua linie defensivă) și minele sale de sare. Întins pe o distanță de 5,5 km, are 40 de turnuri și 5 fortărețe.