Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Zhangjiajie - inspiratie pentru Avatar, o capodopera a filmului mondial

Atractii turistice

Dacă nu ai ratat super producția hollywoodiană Avatar (2009), o capodoperă cinematografică al cărui succes se datorează regizorului american James Cameron, înseamnă că ești familiar cu acțiunea filmului și cu peisajul tărâmurilor populate de Na’vi, o populație aborigenă ce locuiește pe Pandora, o lună din sistemul stelar Alpha Centauri.

sursa foto: https://www.imdb.com/title/tt0499549/mediaindex?page=1&ref_=ttmi_mi_sm

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, mai exact, în anul 2154 oamenii își stabilesc o bază extraterestră pe acest satelit natural și îl exploatează pentru a beneficia de una din cele mai prețioase resurse cunoscute până atunci, un minereu foarte rar. Dar intervenția umana se dovedește a fi devastatoare pentru rasa de aborigeni umanoizi care face față cu greu expansiunii pământene și încearcă să-i țină la distanță pe intruși pentru a proteja ecosistemul pandorian de care depinde viața indivizilor săi.

 

Dar pământenii, ambițioși și inventivi așa cum îi știm și în zilele noastre, cu 100 de ani înainte de data propriu-zisă la care se petrece acțiunea din Avatar, pentru a-și atinge scopurile, descoperă o metodă de a-și modifica genetic corpul pentru a se transforma în aborigeni Na’vi, a interacționa cu aceștia câștigându-le treptat încrederea și într-un final a reuși să-i cucerească. Într-un interviu acordat de James Cameron unei publicații americane, se pare că titlul filmului se referă tocmai la această transformare genetică.

 

Pe parcursul firului narativ, acțiunea se focusează pe aventura lui Jake Sully, un fost infanterist marin, rănit în urma luptei și paralizat de la brâu în jos, care trebuie să ia locul fratelui său geamăn, om de știință antrenat pentru a deveni avatar. După transformare, el este eroul care reușește să se integreze în lumea neexplorată a nativilor Na’vi și tot el, personajul care ne conduce în lumea fascinantă a misterioșilor extratereștrii.

 

Succesul filmului a fost fără doar și poate unul epic. Ideea de a transcende limitele științei și fizicii și a deveni altă specie, tărâmul extraterestru, nativii acestuia, modul lor de viață și în primul rând, frumusețea cadrului natural în care ei sunt surprinși, sunt doar câteva din motivele pentru care Avatar a stabilit recorduri greu de doborât în istoria cinematografiei. Iar dacă ideile nemaipomenite sunt în totalitate meritul lui James Cameron, pentru partea de decor, și Mama Natură și-a câștigat pe drept mulțumirile și recunoștința noastră.


Muza lui James Cameron a fost peisajul natural din Zhangjiajie


Dovada că peisajul pandorian din filmul avatar a fost inspirat din natură, este asemănarea dintre munții plutitori Hallelujah Mountains din film, cu una din coloanele masivului din parcul național Zhangjiajie. Conform datelor locale Zhangjiajie este primul parc național din China și odată cu lansarea filmului Avatar, renumele pentru panorama ireal de frumoasă i s-a răspândit în întreaga lume.

 

Pentru a realiza secvențele cinematografice cu munții plutitori de pe satelitul extratereștrilor Na’vi, James Cameron a folosit fotografii cu coloana “Southern Sky Column” din Zhangjiajie, o coloană înaltă de peste 1000 de metri și cu un aspect nepământean. Și într-adevăr, privit de aproape, vârful muntos al acestei coloane de piatră pare că s-a desprins din blocul din care face parte și acum plutește independent printre nori.


Pandroa este departe, dar Zhangjiajie este aproape


Pentru a promova turismul local și a atrage cât mai mulți fani ai blockbusterului Avatar în locul unde James Cameron și-a găsit inspirația, autoritățile au transformat în slogan apropierea dintre orice punct de pe Pământ și Zhangjiajie în comparație cu distanța până la luna Pandora. Astfel “Pandora is far but Zhangjiajie is near” este idea cu care promovează parcul.


Partea nevăzută a celebrității


De la un loc pitoresc, îndrăgit în mod special de localnici, Zhangjiajie s-a transformat peste noapte într-o atracție turistică veritabilă. Dar faima de care se bucură astăzi, vine și ea cu un preț pe care sunt datornici să-l plătească locuitorii din împrejurimi. Astfel, există și o parte mai puțin fericită pentru localnicii din Zhangjiajie și aceasta se referă la temerea lor cu privire la percepția celor din jur. Deși sunt recunoscători pentru renumele datorat lui James Cameron, ei stau cu frica în sân și mai în glumă, mai în serios, se tem că asemănarea dintre film și locul lor de baștină să nu se reflecte și asupra lor și să fie considerați de către fanii filmului niște oameni damnați exact ca populația Na’vi.


Descoperă și tu Pandora!


Pare de necrezut ca un loc care cu adevărat există pe Pâmânt să poată fi folosit într-un film ca Avatar și să se integreze perfect în peliculă, nu-i așa? Dar uite că și de data aceasta ca în multe alte cazuri, viața bate filmul și Parcul Național Zhangjiajie depășește cu mult peisajul de pe Pandora deoarece acesta este real!

 

Și dacă nu ești convins că ceva atât de extraordinar poate exista și în realitate, te provocăm să ni te alături circuitului nostru pe tărâmul Avatarului, să mergem împreună în Zhangjiajie și să vezi cu ochii tăi minunile de care este capabilă planeta noastră.

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana