Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Templul Bulguksa si grota Sokkuram

Cultura

Una dintre cele mai cunoscute destinații culturale din Coreea de Sud este complexul arhitectural format din templul Bulguksa, simbol al acestei țări și testamentul artistic al dinastiei Silla și grota Sokkuram care adăpostește o statuie a lui Budha considerată una dintre cele mai frumoase sculpturi budiste din lume. Ambele au fost adăugate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în semn de recunoaștere și prețuire a rafinamentului culturii coreene.

Construit în 535 ca un loc de meditație de mici dimensiuni, templul Bulguksa a fost extins în 751 de către prim ministrul Kim Dae Seong, budist devotat care a înălțat acest ansamblu în memoria părinților săi din viața prezentă și dintr-o viață anterioară. Astfel templul a ajuns la mai bine de 80 de clădiri, de zece ori mai mult decât ce s-a conservat până în zilele noastre. Realizarea acestui ansamblu a reprezentat un vis împlinit al dinastiei Silla care considera că aceste pământuri reprezentau un paradis terestru – ținutul lui Buddha, după cum o arată și numele, Bulguksa fiind pentru ei Templul Lumii lui Buddha. De altfel întreaga suprafață a complexului era considerată ”o reprezentare” a budismului în planul lumesc.

Construcția este ridicată pe mai multe terase de piatră, tocmai pentru a respecta principul armoniei cu mediul înconjurător dar și pentru a delimita mai bine trei zone principale ce ilustrează reședințele celeste și terestă ale lui Buddha, ceea ce se află mai jos de aceste terase și construcțiile lor de lemn reprezentând tot ce este lumesc. Accesul se face pe o scară cu 33 de trepte ce corespund celor 33 de trepte ale iluminării din religia budistă, la capătul ei aflându-se Jahamun (Poarta Ceţii Purpurii).

Numele sunt reprezentative, la fel ca întreaga simbolistică a locului, motiv pentru care și scările sunt numite ”poduri” – deoarece fac trecerea între două lumi. În curtea unuia dintre pavilioane, Daeungjeon (Sala Iluminării) se află două pagode despre care se spune că îi reprezintă pe părinții lui Kim Dae Seong, motiv pentru care una este mult mai masculină ca forme și cealaltă mai feminină: Seokgatap (Pagoda lui Sakyamuni), înaltă de 8.2 metri și proiectată ceva mai simplu si auster, cu un aer mai masculin,ar ilustra ascensiunea spirituală obținută cu ajutorul învățăturilor lui Sakyamuni iar Dabotap (Pagoda Comorilor), înaltă de 10.4 metri și cu linii ceva mai feminie și mult mai bogat decorată ar simboliza complexitatea universului.

Merită menționat și pavilonul de meditație cu un nume aparte: Museoljeon (Sala Fără Cuvinte) – denumit astfel deoarece se consideră că este nevoie de mai mult decât doar de cuvinte pentru a transmite învăţăturile lui Buddha. În spatele templului Bulguska, la 750 m. desupra nivelului mării, se află grota Sokkuram, singura creație arhitectonică a epocii Silla păstrată intactă. Aceasta reprezintă simbolul unei călătorii spirituale, fiind ultimul popas al unui pelerinaj ce începea la poalele muntelui, trecând prin templul Bulguska. Este o grotă construită pe baza tradiției budiste de a sculpta imagini religioase în roca moale a unor peșteri naturale.

Cum însă solul Peninsulei Coreene este predominant granit dur, Sokkuram este o grotă realizată artificial, lucru extrem de impresionant dacă ținem cont de tehnologia rudimentară existentă în 742, anul în care a fost începută construcția. S-au folosit sute de pietre de granit diferite, fără a apela la mortar – îmbinarea este realizată cu nituri de piatră. De asemenea, templul are un plan aparte, bazat pe simetrie – o intrare arcuită ce duce într-o anticameră dreptunghiulară, urmată de un coridor îngust ce se deschide în rotonda principală, cu un diametru de aproximativ 6,5 m. Anticamera și coridorul reprezintă planul terestru în timp ce rotonda simbolizează lumea cerească. Aici, păzită de sculpturi ale unor înțelepți budiști, protectori ai templului sau vechi divinități indiene (aproximativ 40 la număr), se află o statuie monumentală a lui Buddha și întreg acest ansamblul de sculpturi este considerat o capodoperă a artei budiste asiatice.

Cioplită dintr-un singur bloc de granit, statuia centrală a lui Buddha privește spre mare, de aceea se spune că are rolul de a proteja imperiul Silla de atacul Japoniei de astăzi, mai ales că muntele Tohamsan pe care a fost construită această grotă este considerat unul dintre cei cinci munți ce protejează Silla de invazii, conform vechilor scrieri. Lucrarea e înaltă de aproape 4 m și îl reprezintă pe Budha în momentul iluminării, cu o expresie senină și ușor enigmatică, având ochii pe jumătate închiși, cufundat într-o stare de meditație profundă.

În urma trecerii Coreei de la budism la confucianism, întreg ansamblul format a fost abandonat și uitat în timp, fiind redescoperit abia în 1909 de către un poștaș care s-a nimerit să se adăpostească de ploaie chiar în grota Sokkuram – legenda insistă asupra uimirii pe care trebuie să o fi trăit când a aprins un chibrit pentru a face puțină lumină și a descoperit statuia de 4 m a lui Buddha! :D Pentru cei care își doresc să viziteze unul dintre cele mai mari și mai frumoase temple budiste din lume și impresionanta grotă relizată artificial, acest obiectiv turistic este inclus în circuitul Exact Travel: Japonia – Coreea de Sud.