Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Un muzeu cum numai in Japonia poti gasi

Atractii turistice

De Seiji Fujishiro nu a auzit multă lume, dar cine este familiar cu lucrările sale, poate spune cu mâna pe inimă că acesta este unul din cei mai fascinanți artiști contemporani. În prezent, la respectabila vârstă de 94 de ani, el este autorul unor opere de artă capabile să transpună privitorul într-o lume de basm în care stăpânesc deopotrivă lumina și umbrele.

Un muzeu cum numai in Japonia poti gasi Seiji Fujishiro

Uneltele acestui maestru sunt simple: hârtie, celofan colorat, sticlă și lămpi. Dar, le manipulează cu atâta măiestrie că la prima vedere când intri într-unul din muzeele sale, ai impresia că treci hotarele unei lumi fermecate din care nu-ți mai dorești să te întorci.


Seiji Fujishiro și Arta Kirie


La baza tehnicii sale, stă arta japoneză Kirie, meșteșugul tăierii hârtiei, prin care artiștii japonezi, ajutându-se de foarfece sau cuțite de precizie (cutter) bine ascuțite, decupează siluete minuțioase și delicate folosind ca materie primă hârtia. Kiru înseamnă a tăia și e este echivalentul japonez pentru cuvintele tablou sau desen. Și cu toate că această modalitate de a crea opere de artă este extrem de populară în Țara Soarelui Răsare, puțini sunt cei care cu adevărat și-au creat un nume în lumea artei folosind această tehnică.

Un muzeu cum numai in Japonia poti gasi Seiji Fujishiro

Cu ajutorul unui cutter, Seiji Fujishiro, cu migală și atenție eliberează din colile de hârtie și foliile de celofan pitici cântăreți, animale sălbatice de toate felurile, păsări colorate, corăbii plutitoare, copaci cu sute și mii de frunze și în primul rând, ființele lui dragi - pisici. Apoi, după ce le redă acestora libertatea, le face loc în operele sale, iar ele se strâng într-un spectacol nocturn de poveste.


Magia din spatele operelor lui Seiji Fujishiro


Pentru o lucrare, maestrul Seiji Fujishiro folosește nu mai puțin de trei straturi de hârtie! După ce le așează pe fiecare la locul lor în spatele unui geam de sticlă, el pune capodoperele în camere întunecate și le luminează pentru a crea un efect cu totul și cu totul special. Interiorul camerelor în care sunt expuse este complet întunecat cu excepția singurelor surse de lumină care provin din spatele tablourilor. De asemenea, la atmosfera feerică mai contribuie și muzica instrumentală, duioasă și melodioasă care îți acompaniază fiecare pas atunci când vizitezi expoziția și elementul mistic: apa.

Un muzeu cum numai in Japonia poti gasi Seiji Fujishiro

Cu toate că hârtia este un material cu care este dificil să realizezi obiecte tridimensionale dacă doar suprapui coală peste coală, tablourile lui Seiji Fujishiro îți dau senzația că ies în relief. Iar acest lucru se datorează modului original în care artistul fixează pe suportul de sticlă fiecare personaj în parte. Astfel, piticilor și animăluțelor le atribuie rolul principal amplasându-le direct pe sticlă și implicit, cel mai aproape de ochiul privitorului, iar decorul îl lasă în spate nepunând pe el un accent deosebit și creând astfel impresia de distanță.


Unicul mod în care poate fi apreciată art lui Seiji Fujishiro


Din păcate, tehnica folosită de Seiji Fujishiro nu se poate reda la adevărata valoare în fotografii. Tablourile sale pălesc și își pierd din farmec și culoare trecute prin filtrul obiectivului și singurul mod prin care le poți aprecia în toată splendoarea lor este într-unul din muzeele artistului.

Un muzeu cum numai in Japonia poti gasi Seiji Fujishiro

Expozițiile permanente în care turiștii se pot delecta cu tablourile de umbre și lumină ale lui Seiji Fujishiro sunt în muzeul care îi poartă numele, din orășelul Nasu Kogen din prefectura Tochigi și în muzeul Kage E no Mori din Cheile Shosenkyo ale prefecturii Yamanashi. Primul se află într-un loc pitoresc, în mijlocul naturii și se integrează perfect în cadrul vegetativ ce-l înconjoară. Al doilea se găsește pe un vârf de munte, puțin mai sus de drumul ce duce către cascada Shosenkyo.

Un muzeu cum numai in Japonia poti gasi Seiji Fujishiro

Un bilet pentru muzeul Seiji Fujishiro costă 1600 de yeni (aproximativ 56 de lei) și deși nu conține decât lucrările artistului ce-i poartă numele, este un preț convenabil în schimbul experienței unice de care ai parte vizitându-l.

Un muzeu cum numai in Japonia poti gasi Seiji Fujishiro

Intrarea la Kage E no Mori pe de altă parte, nu costă decât jumătate din prețul biletului pentru celălalt muzeu. În prețul acesta obții dreptul de a vizita operele de artă ale multor artiști japonezi și la casă, pe lângă biletul propriu-zis, mai primești și un cupon pe care să-l folosești în magazinul de suveniruri, la ieșirea din muzeu, pentru a primi o băutură (ceai sau cafea) din partea casei, precum și un fursec dulce, imprimat cu unul din tablourile maestrului Seiji Fujishiro.

Un muzeu cum numai in Japonia poti gasi Seiji Fujishiro

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, dar nu ai posibilitatea de a ajunge la niciunul din cele două muzee enumerate mai sus, să știi că expoziții temporare ale tablourilor lui Seiji Fujishiro au loc și în marile orașe din Japonia precum Tokyo sau Osaka. Tot ce trebuie să faci este să fii cu ochii în patru când ajungi acolo, să-ți deschizi inima față de artă și să fii la curent cu evenimentele locale! Astfel, ai șanse mari să-ți găsești inspirația și să descoperi lucrări ce s-ar putea să-ți schimbe pentru totdeauna viziunea despre artă.

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana