Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Ritualuri Pahlevani si Zoorkhanei - unele din cele mai vechi sporturi din lume

Cultura

Niciun pasionat de sporturi bazate pe forța brută nu ar trebui să rateze ocazia de a vizita Iranul. Acestă țară mistică este căminul unor practici marțiale antice înregistrate în anul 2010 în lista patrimoniului cultural intangibil UNESCO cu numele de ritualuri Pahlevani și Zoorkhanei. În limba engleză, aceste ritualuri mai pot fi găsite și scrise ca Pahlevani și Zoorkhaneh.

 

 

Când vine vorba de arte marțiale iraniene, farmecul constă în faptul că acestea nu sunt niște sporturi care depind doar de tehnică și putere fizică, ci au la origini și elemente preluate din religia islamică sau din vechile credințe persane. De asemenea, sunt denumite ritualuri pentru mișcările lor elaborate cu care în antichitate trebuiau mânuite armele.

 

Cadrul în care ritualurile Pahlevani și Zoorkhanei se desfășoară este și el unui cu totul și cu totul nemaipomenit. Acesta reprezintă un spațiu acoperit, cu o singură deschidere în tavan, și se numește Zoorkhane. În cultura iraniană Zoorkhane este o sală de antrenament considerată sacră. Ca aspect, aceasta trebuie în mod obligatoriu să aibă în mijlocul podelei o groapă largă, de formă octogonală, adâncă de un metru. Această groapă este numită gaud și înăuntrul ei se desfășoară sportul propriu-zis. În jurul gaud-ului sala este împărțită în locuri special amenajate pentru muzicanți și spectatori. În limba noastră Zoorkhane se traduce ca sală de forță, iar la ora actuală în Iran, există 500 astfel de centre de antrenament.

 

În vechime, sălile de forță din Iran nu percepeau niciun fel de taxă de participare. Acestea erau întreținute exclusiv din fondurile adunate din donațiile spectatorilor și comunității și pentru favorurile primite din partea societății, asigurau acesteia un mod de protecție împotriva invadatorilor. De aceea, se spune că atunci când invadau Iranul, dușmanii atacau și distrugeau mai întâi sălile de forță slăbind apărarea orașelor și în același timp insultând religia și credințele străbune ale localnicilor.

 


Modul de practicare al ritualurilor Pahlevani și Zoorkhanei


 

 

Ritualurile Pahlevani și Zoorkhanei imită ritualurile ordinelor sufite iar ca dovadă a acestui fapt stau cuvintele murshed sau morshed care înseamnă maestru, pishkesvat - conducător,  taj - coroană și faqr - sărăcie. Toate aceste practici promovează puritatea inimii.

 

În deschidere maestrul dictează ritmul bătând într-un zarb, o tobă în formă de pocal, și recită poeme gnostice și istorioare din mitologia persană. În cadrul unui săli Zoorkhane maestrul este cel mai important membru. El folosește muzica și recitalurile ca o formă de educație orală prin care împărtășește din înțelepciunea sa celor prezenți.

 

Momentul principal al ritualurilor persane este ridicarea de greutăți sau exercițiile care nu implică altceva decât puterea corpului unui individ. Pentru sesiunea de greutăți se folosesc următoarele obiecte ce simbolizează arme persane antice: bâte de lemn numite mil, scuturi de metal - sang și greutăți din fier a căror formă seamănă cu un arc numite kabbadeh sau kaman.

Ridicarea de greutăți este urmată de exerciții în care atleții se învârtesc sau jonglează în ritmul muzicii de tobă. Iar la final antrenamentele se încheie cu clasicele lupte corp la corp, koshti pahlavani.

 


Scopul ritualurilor Pahlevani și Zoorkhanei


 

 

În antichitate practicanții ritualurilor Pahlevani și Zoorkhanei considerau că dezvoltarea forței fizice și psihice aduce la atingerea unui nivel spiritual mai înalt. Pregătirea pentru luptă a războinicilor era și ea unul din scopurile antrenamentelor. Dar mai mult decât atât, se urmărea cultivarea forței fizice pentru a obține în schimb calități precum: bunătatea și modestia.

 

Pahlevan în cultura persană înseamnă erou și pentru a putea deveni unul în Iran se consideră că este necesar să stăpânești abilități fizice extraordinare, să fii un bun observator și susținător al practicilor religioase și să îndeplinești cerințele morale conform gnosticismului.

 

Un vers recitat la multe din antrenamentele desfășurate pe teritoriul Iranului reprezintă chiar esența sportului persan Zoorkhanei: “Învață ce înseamnă modestia, dacă îți dorești cunoaștere. Un râu nu va iriga niciodată un vârf de munte.” (Kanz ol-Haghayegh)

 

Surse de inspirație:

・UNESCO: Pahlevani and Zoorkhanei rituals

https://ich.unesco.org/en/RL/pahlevani-and-zoorkhanei-rituals-00378    

・Wikipedia: Pahlevani and zoorkhaneh rituals

https://en.wikipedia.org/wiki/Pahlevani_and_zoorkhaneh_rituals

・Bloomeldine’s Blog: Ce este Sufismul?

https://kezzeldin.wordpress.com/2010/09/30/ce-este-sufismul/    

・Live and Dare: Sufi Meditation and Breathing Practices

https://liveanddare.com/sufi-meditation

・Wikipedia: Gnosticism

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gnosticism    

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana