Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Multiculturalismul in Singapore, locul unde se intalnesc culturile, religiile si oamenii

Cultura

Dacă ar fi să definești Singrapore printr-un singur cuvânt, acesta ar fi cu siguranță multiculturalism. Pentru Singrapore diversitatea înseamnă putere de creație, inspirație și în același timp armonie. 

 

 

Multiculturalismul a existat în Singapore cu mult înainte ca acest termen să fie unul din principiile de bază ale unui stat dezvoltat. De aceea conceptul de multiculturalism este adânc înrădăcinat în societatea singapoeză, nu doar în viața de zi cu zi a indivizilor, ci și în forma de guvernare. 

 

Pentru singaporezi, ideea de multiculturalitate nu este un termen nou și revoluționar. Ba mai mult, în ultimile decenii diversitatea în Singapore a devenit atât de complexă încât stă la baza multor industrii ale țării. Industria turismului de exemplu, nu ar mai fi atât de vibrantă dacă locuitorii din Singapore nu ar mai colora-o fiecare în felul său, cu personalitatea, religia și cultura care îl reprezintă.

 

În secolele XIX și XX, Singapore a fost colonie, iar imigranții din India, China și Malezia veneau necontenit în căutarea unei vieți mai bune. Și au descoperit-o! Cu răbdare, deschidere și multă muncă ei au construit orașul care astăzi nu încetează să uimească întreaga planetă. 

 

 

Dar cu toate că fiecare din grupurile etnice care a ajutat la construcția orașului din prezent trăiește în deplină pace și înțelegere alături de celălalte, există totuși un simț de conservare foarte dezvoltat care determină fiecare individ să-și păstreze și să-și prețuiască obiceiurile din străbuni. Și nu doar tradițiile! Ci și propria limbă, limba maternă, este unul din elementele culturale de care locuitorii din Singapore nu se despart ușor, dar nici nu se lasă divizați din cauza lui. Din nevoia unui limbaj comun pe de altă parte, a luat naștere o limbă numită Singlish și anume engleza colonială a cărui uz deși nu este încurajat de guvernare, continuă se existe în viața cotidiană.

 


Mâncarea singaporeză îți trezește amintiri de pe alte meleaguri


 

 

Că tot veni vorba de Singlish, unul din locurile unde îți poți încânta urechile cu sunetul acesteia, sunt centrele cu mâncare gătită din diferite locuri ale orașului, un fel de food court din mall-urile noastre. În aceste centre îți poți delecta simțurile cu mâncare malaeziană, chinezească, indiană, dar și din alte colțuri ale lumii nefiind nevoie să strabați continente pentru a te bucura de un gust autentic.

 


Locul unde religiile nu au ca scop decât armonia și pacea sufletească


 

 

Un studiu american realizat în anul 2014 a arătat că Singapore este tărâmul cu cea mai mare diversitate religioasă de pe glob. Oameni de diferite credințe muncesc, locuiesc și chiar practică ritualurile cultului din care fac parte, alături de ceilalți, fără a-i deranja și la rândul lor fără a fi ofensați. Unde pe acest pământ mai există oare temple, sinagogi, moschei și catedrale una lângă alta, aducând pace în sufletele oamenilor și o splendidă înfățișare orașului. Imaginează-ți doar coloanele Catedralei Sfântului Andrei care se înalță parcă în rugăciune spre cer, în contrast cu Moscheea Sultanului și cupolele ei aurii, simbol al unei puteri de neegalat.

 


O sărbătoare care nu se termină niciodată


 

 

Câte culturi, atâtea sărbători. Iar singaporezii le cinstesc cum se cuvine pe toate. Crăciunul, Anul Nou Chinezesc, Hari Raya Aidilfitri, Deepavali sau Vesak, sunt toate la fel de importante și niciuna din ele nu este uitată în Singapore. Iar evenimentele culturale nu sunt nici ele mai prejos decât tradițiile! Arhipelagul nu plutește singur pe ocean fără a știi de ultimele noutăți petrecute pe continentul American sau cel European. 

 

Cultura pop este la fel de apreciată în Singapore ca și în orice altă țară în rând cu trendurile internaționale, iar concertele, festivalurile, expozițiile și evenimentele sociale se întâmplă la orice oră din zi și din noapte pentru ca singaporezii să aibă cu ce-și hrăni pasiunile. Iar când vine vorba de cultura pop, nu vorbim doar de numele mari la ora actuală, care joacă pe buzele tuturor telespectatorilor de pe glob. Amintim și de anime-uri, benzi desenate, show-uri de stand-up și multe altele pentru cei cărora le place ideea de artă underground. Fanii anime nu ratează Anime Festival Asia, cei care preferă să discute despre eroii din benzile desenate americane își dau întâlnire la Singapore Toy Game and Comic Convention, iubitorii de comedie se prăpădesc de râs la Comedy Masala, iar restul, cei care nu și-au descoperit încă chemarea, se bucură de tot ce are orașul mai bun de oferit.

 

Descoperim împreună Singapore?

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana