Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Isfahan - probabil cel mai frumos oras din întreaga lume

Cultura

Nu mulți au auzit de el, dar aproape toți cei care îl străbat, consideră Isfahanul cel mai frumos oraș din lume. Scris și ca Esfahan, acest oraș iranian a fost capitala Persiei între anii 1592 - 1722, iar localnicii îl numeau “Nesf-e-Jahan” adică “Jumătate din lume”. Dar în ce constă frumusețea și grația acestui așezământ? Ce îl face atât de special încât să te facă să uiți chiar și de cochetele orașe europene sau metropolele asiatice?

 


De ce este Isfahan cosiderat cel mai frumos oraș din lume?


 

 

Să fie oare bazarul magnific, una din cele mai impresionante piețe din Orientul Mijlociu? Sau poate atmosfera magică dată de bucățile de ceramică pictate manual cu atâta grijă? Amprenta personală lăsată de Șahul Abbas prin construcțiile sale? Sau poate pur și simplu personalitatea puternică a orașului dtorită căreia, odată ce l-ai vizitat, nu-l vei mai iuita toată viața.

 

Isfahan este genul de oraș în care nu trebuie să-ți fie frică să te pierzi pe străduțele și aleile sale întortocheate. O astfel de plimbare îți poate aduce invitații la ceai din partea localnicilor pe care nu ar trebui să le refuzi pentru că cei din Isfahan sunt unii din cei mai primitori oameni de pe Pământ.

 


Ce să vizitezi în Isfahan?


 

Moscheea Imam

 

 

Aflată în piața Naqsh-e Jahan, Moscheea Imam este recunoscută ca fiind una din cele mai impresionante clădiri de cult din lume. Monumentulimpresionează prin motivele geometrice și florale delicate, mozaicul din ceramică albastră și splendida caligrafie coranică. Această moschee a fost finalizată în anul 1629 și mulți specialiști o consideră cel mai important edificiu islamic înregistrat în patrimoniul UNESCO.

 

Palatul Ali Qapu

 

 

Ridicat pe șase nivele, Palatul Ali Qapu a servit drept reședință roială a Șahului Abbas. El a fost ridicat la sfârșitul secolului al XVI-lea și adăpostește o colecție de opere de artă de o valoare inestimabilă formată din picturi și fresce. De asemenea, terasele acestuia cu coloanele lor maiestuoase oferă o priveliște splendidă a pieței din Isfahan și a moscheelor acesteia.

 

Palatul Chehel Sotun

 

 

Palatul Chehel Sotun este încă un monumet impresionant care dăinuie în Isfahan încă din vremuri de mult apuse. Numele acestuia înseamnă “40 de coloane” și este dat de cele 20 de coloane de lemn de la intrare care se reflectă în apă. În jurul palatului există grădini meticulos întreținute, iar frescele interioare rivalizează în frumusețe cu cele din interiorul palatului Ali Qapu. În Palatul Chehel Sotun se spune că Șahul Abbas obișnuia să organizeze bancehete împărătești, ceremonii caracterizate de mult fast și opulență.

 

Marele Bazar

 

 

Una din intrările în Marele Bazar din Isfahan se află în partea de nord a pieții Naqsh-e Jahan, în locul pe care localnicii îl numesc Portalul Qeysarieh. Acest bazar, ca și multe alte edificii din Isfahan, a fost consolidat în timpul Șahului Abbas, dar se consideră că anumite porțiuni ar fi chiar mai vechi de atât. Dacă ești pus pe cumpărături aici poți găsi orice de la nimicuri fără valoare specifice piețelor din Orientul Mijlociu, până la covoare persane de cea mai bună calitate.

 

Catedrala Vank

 

 

La începutul secolului al XVII-lea mii de credincioși creștini armeni s-au stabilit în Isfahan. Ei și-au construit aici propria catedrală, un locaș de cult de grandoarea unui palat. Cu excepția înălțimii impunătoare, exteriorul catedralei este simplu și modest în comparație cu interiorul. Astfel, pereții din afară de un galben-brun contrastează cu frescele colorate reprezentând îngeri din interior. Tot aici există și un muzeu care adăpostește edictul original semnat de Șahul Abbas prin care se atestă construcția unui nou oraș armean. Pentru creștinii de pretutindeni edificiul are o mare însemnătate religioasă asemănat fiind cu o cronică pentru istoria religiilor.

 

Muntele Sofeh

 

 

La mică depărtare de oraș, cum păresești această așezare urbană tulburător de fermecătoare, există un loc a cărui frumusețe naturală îți taie răsuflarea. Acesta este Muntele Sofeh pe care îl poți escalada ușor în mai puțin de o oră și care oferă turiștilor un loc pașnic și o oază de liniște pentru o escapadă din agitația urbană.

 

Despre minunile din Isfahan s-ar putea scrie romane. Dar nicio lectură nu se compară cu descoperirea lor în realitate. De aceea, pentru o experiență de călătorie remarcabilă, te invităm cu noi în circuitul Tărâmul celor nobili: O călătorie spirituală în Iran cu Ana-Maria Caia pentru a vedea Isfahanul cu proprii ochi.

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana