Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Iran - o tara cu 23 de obiective turistice inregistrate in Patrimoniul Mondial UNESCO

Cultura

Cunoscut în istorie ca Persia sau Imperiul Persan, Iran este o țară cu  o suprafață de 1.648.195 km², o populație de 79.000.000 de oameni și 23 de obiective turistice înregistrate în Patrimoniul Mondial UNESCO. 22 din acestea sunt obiective culturale și unul singur obiectiv natural. Iată lista completă a acestora și motivul pentru care fiecare din ele își merită locul.

 


#1 Tchogha Zanbil

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 1979


 

 

Ruinele regatului Elam, una din cele mai vechi civilizații cunoscute, sunt unul din primele obiective turistice iraniene înregistrate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acest oraș a fost construit în anul 1250 î.d.H și a rămas neterminat după invazia regelui Ashurbanipal. De aceea, de jur împrejurul fostei cetăți și în ziua de astăzi se pot vedea cărămizi ce urmau a fi folosite la construcția orașului.

 


#2 Persepolis

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 1979


 

 

Orașul Persepolis a fost construit de regele Darius I cel Mare și a devenit capitala Imperiului Ahemenid. Aici, pe o terasă imensă pe jumătate creată artificial, cel mai mare rege al perșilor a construit un palat inspirat din arhitectura mesopotamiană.

 


#3 Meidan Emam

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 1979


 

 

Cunoscută și sub numele de Piața Naqsh-e Jahan, Meidan Emam este o piață situată în centrul orașului Isfahan. Ea a fost construită de către șahul Abbas I între anii 1598-1629 și este faimoasă datorită clădirilor adiacente precum moscheea Sheykh Lotfollah și palatul Timurid.

 


#4 Takht-e Soleyman

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2003


 

 

Takht-e Soleyman, denumit și Azar Goshnasp - Focul Războinicilor, este un sit arheologic aproape de orașul Takab. Cetatea include și rămășițele unui fost templu de foc zoroastru reconstruit ca moschee în perioada Ilkhanid.

 


#5 Cetatea Bam

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2004


 

 

Cetatea Bam este situată în mijlocul deșertului, oferind vizitatorului o priveliște fără seamăn. Apogeul dezvoltării acestei cetăți a avut loc între secolele VII-XI perioadă în care datorită poziției sale la intersecția dintre rute importante pentru producătorii de mătase și veșminte din bumbac a avut un rol important în extinderea comerțului.

 


#6 Pasargadae

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2004


 

 

Palatele, grădinile și mauzoleurile fostei capitale a Imperiului Ahemenid, Pasargadae, sunt exemple excepționale ale gradului de dezvoltare a culturii persane. Se spune că Imperiul Ahemenid este primul imperiu din istorie care respecta diversitatea culturală a locuitorilor săi.

 


#7 Soltaniyeh

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2005


 

 

Soltaniyeh este un oraș construit între anii 1302-1312 care a avut rol de capitală pentru dinastia Ilkhanid. Aici se află mauzoleul Oljaytu, una din cele mai frumoase construcții de arhitectură persană și în același timp un monument cheie pentru dezvoltarea arhitecturii islamice.

 


#8 Bisotun

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2006


 

 

Principalul monument al sitului arheologic Bisotun este basorelieful regelui Darius I cel Mare de când acesta a devenit conducătorul Imperiului Persan. În acest basorelief Darius I este reprezentat ținând un arc ca semn de suveranitate și călcând cu piciorul drept pe pieptul unei făpturi. Conform legendei, această figură îl reprezintă pe Gaumata, pretendentul la tron a cărui asasinare a condus la încoronarea regelui Darius I.

 


#9 Ansamblul Monastic Armean 

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2008


 

 

Ansamblul Monastic Armean din Nord-Vestul Iranului este un complex de edificii reprezentative pentru creștinismul armean. Cel mai vechi dintre aceste edificii poartă numele Sfântului Tadeu și a fost construit în secolul VII.

 


#10 Sistemul Hidraulic Shushtar

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2009


 

 

Sistemul hidraulic Shushtar este considerat o operă de artă a geniului creativ al persanilor. Acest sistem datează din secolul V î.d.H și a presupus construirea a două canale pe râul Karun. Unul din ele, Gargar, mai este folosit și în zilele noastre și asigură aprovizionarea cu apă a orașului Shushtar. 

 


#11 Ansamblul Scheich Safi al-din Khānegāh din Ardabil

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2010


 

 

Refugiul spiritual de la Ardabil a fost construit între secolele XVI-XVIII folosind arhitectura tradițională iraniană care are la bază ideea de utilizare cât mai eficientă a spațiului. Ansamblul include un număr mare de fațade și interioare bogat ornamentate și o colecție impresionantă de artefacte de o valoare inestimabilă.

 


#12 Bazarul istoric din Tabriz

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2010


 

 

Încă din timpuri străvechi Tabriz a fost unul din cele mai importante complexe comerciale situate pe Drumul Mătăsii. Bazarul este compus dintr-o serie de structuri de cărămidă acoperite și interconectate. Faima lui începe odată cu secolul al XIII-lea când orașul a devenit capitala Imperiului Safavid.

 


#13 Grădinile Persane

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2011


 

 

Grădinile Persane este numele colectiv a nouă grădini din nouă provincii iraniene, înregistrate în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru design-ul lor și capacitatea de a se adapta la diferite condiții climatice. Din punct de vedere conceptual, grădinile persane sunt create în așa fel încât să reprezinte Grădina Edenului și să scoată în evidență patru elemente din religia zoroastriană: cerul, pământul, apa și plantele.

 


#14 Moscheea Jameh din Isfahan

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2012


 

 

Moscheea Jameh se află în centrul istoric al orașului Isfahan. Complexul acoperă peste 20.000 m² și este cel mai vechi edificiu de tipul său din întreg Iranul.

 


#15 Mausoleul Gonbad-e Qābus din provincia Golestan

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2012


 

 

Din centrul de arte și științe al orașului antic Jorjan, nu a mai rămas în zilele noastre decât un turn, după invazia mongolă din secolele XIV-XV. Acesta dăinuie în istorie ca o dovadă a schimburilor culturale dintre civilizația iraniană și popoarele nomade din Asia Centrală.

 


#16 Palatul Golestan din Teheran

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2013


 

 

Palatul fortificat Golestan din Teheran este una din cele mai vechi clădiri din acest oraș și a servit ca sediu al guvernului în era Qajar când Teheranul a devenit capitala țării. Elementele reprezentative ale acestui palat și ornamentele sale datează din secolul al XIX-lea.

 


#17 Shahr-i Sokhta

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2014


 

 

Shahr-i Sokhta înseamnă Orașul Ars și este localizat la intersecția drumurilor comerciale care traversau teritoriul țării, în Epoca Bronzului. Orașul a fost construit în jurul anului 3200 î.d.H și a fost populat în repetate rânduri până în anul 1800 î.d.H când devierea cursurilor de apă și schimbările climatice au dus la abandonarea sa. 

 


#18 Susa

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2015


 

 

Localizat la poalele munților Zagros, Susa reprezintă un complex arheologic artificial la Est de râul Shavur. Se consideră că acest centru a fost dezvoltat cândva în mileniul al cincilea î.d.H și se presupune că în vremea aceea ar fi avut o mare importanță religioasă.

 


#19 Peisajul cultural din Maymand

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2015


 

 

Maymand este o regiune aridă din extremitatea sudică a munților centrali din Iran. Populația de aici este semi-nomadă și trăiește din păstorit. Sătenii își cresc animalele pe pajiștile muntoase și trăiesc în așezăminte temporare din primăvară până în toamnă. Iarna coboară în vale și se adăpostesc în peșterile săpate în roca moale numită kamar.

 


#20 Qanat-ul Persan 

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2016


 

 

Qanat este denumirea iraniană pentru un sistem de irigații construit din canale subterane. Qanat-ul Persan înregistrat în Patrimoniul Mondial UNESCO este compus din unsprezece astfel de sisteme de canale și este o dovadă nemuritoare a existenței civilizației într-o zonă cu climă aspră.

 


#21 Orașul istoric Yazd

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2017


 

 

Orașul Yazd se află la 270 de kilometri de Isfahan aproape de Drumul Mătăsii și cel al Condimentelor. La fel ca și sistemele qanat pe care le folosește pentru asigurarea rezervei de apă, acest oraș este un exemplu de utilizare eficientă a resurselor într-un mediu neprielnic civilizației umane.

 


#22 Peisajul Arhitectonic Sasanid din Provincia Fars 

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2018


 

 

Cele opt situri arheologice care compun Peisajul Arhitectonic Sasanid sunt localizate în trei arii geografice ale provinciei Fars: Firuzabad, Bishapur și Sarvestam. Ele reflectă utilizarea eficientă a topografiei și stau mărturie a influenței tradiției culturale ahemenide și a artelor romane.

 


#23 Deșertul Lut 

Anul înregistrării pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: 2016


 

 

Deșertul Lut cunoscut și sub numele de Dasht-e-Lut este localizat în Sud-Estul țării. Din cauza vânturilor puternice din perioada iunie-octombrie acest deșert prezintă un peisaj eolian impresionant și suferă o veșnică transformare prin procese geologice.

 

Te-am făcut curios cu privire la Iran? Hai cu noi în circuitul Tărâmul celor nobili: O călătorie spirituală în Iran cu Ana-Maria Caia pentru a descoperi una câte una minunile acestei țări.

 

Surse de informare:

http://whc.unesco.org

http://www.wikiwand.com

https://ro.wikipedia.org

https://theculturetrip.com

https://everything-everywhere.com

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana