Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

In cautarea marilor scriitori

Cultura

Orice cititor pasionat își dorește să afle mai multe despre autorul preferat, să poată intra cumva în lumea celui care i-a furat inima cu cuvinte meșteșugit înșirate. Plăcerea călătoriilor se îmbină atunci cu surpriza descoperirii unor locuințe/muzee ce au aparținut scriitorilor de suflet și turistul pornește curios în căutarea locurilor unde personajele favorite au prins viață, dornici să deslușească poate ceva din misterul creației lor. Și lumea e plină de astfel de locuri încărcate de istorie, fie că e vorba de apartamentul unde au trăit, de obiecte ce i-au aparținut sau peisaje ce l-au inspirat și au devenit decorul romanelor sale.

Shakespeare: Stratford-upon-Avon, Anglia
Numele de Shakespeare face din micuțul orășel unul dintre cele mai frecventate puncte turistice din Anglia, fiind vizitat anual de peste două milioane de persoane. Totul aici se învârte în jurul imaginii celebrului scriitor, de la casa unde s-a născut, la alte cinci clădiri strâns legate de viața sa și până la tot ceea ce reprezintă fantastica industrie a turismului, capabilă să îmbibe întreaga localitate cu atmosfera epocii Tudor si farmecul angliei rurale.

Hemingway: Havana, Cuba
Havana şi împrejurimile ei ascund multe locuri pe unde Hemingway a trecut. De la hotelul Ambos Mundos unde s-a cazat în prima perioadă, la El Floridita unde obişnuia să meargă pentru un daiquiri, la sătucul Cojimar unde pescuia adesea (şi care a devenit decorul pentru Bătrânul şi marea) şi până la reşedinţa sa permanentă Finca La Vigía, aflată în apropierea Havanei. Aici puteţi vedea biblioteca de peste 9000 de volume, a autorului maşina de scris şi fotografiile, îi puteţi admira grădina tropicală şi iahtul de 12 m, pentru ca apoi să reveniţi în agitatul oraş pentru o vizită în barul favorit al lui Hemingway şi o gură din cocktailul lui preferat (Papa Doble).

Anne Frank: Amsterdam, Olanda
În centrul oraşului Amsterdam se află faimoasa casă în care a trăit şi şi-a scris cutremurătorul jurnal Anne Frank. Aceasta a stat ascunsă timp de doi ani alături de familia ei (Otto Frank, Edith Frank si fiicele lor Margot si Anne) şi familia Daan, într-o anexă secretă a clădirii din Prinsengracht, în încercarea de a scăpa de persecuţiile naziste împotriva evreilor. Famillie au fost trădate şi trimise în lagăre de concentrare, singurul supravieţuitor fiind Otto Frank, cel la care a şi ajuns faimosul jurnal ce descrie din perspectiva unei adolescente viaţa de zi cu zi în izolare şi spaimă, jurnal care este expus acum în locuinţa devenită muzeu.

Mark Twain: Hartford, SUA
Locuința victoriană a fost ridicată în 1874 și își păstrează și acum mare parte din elementele originale. Casa despre care scriitorul afirma că ”are suflet și ochi cu care ne privește” este încă plină de atmosfera vremurilor în care autorul publica Tom Sawyer sau Huckleberry Finn, iar ușorul iz de fum de țigară pe care vizitatorul îl va simți nu este o iluzie, Mark Twain fuma extrem de mult, având adesea chiar și două țigări aprinse în paralel…

Dostoevsky: Sankt Petersburg, Rusia
Fratii Karamazov a fost scrisă în apartamentul din Sankt Petersburg unde autorul şi-a petrecut ultimi ani de viaţă, devenit în prezent un muzeu ce păstrează exact decorul încăperii din timpul vieţii acestuia şi al cărui principal exponat este biroul faimosului scriitor. Oraşul adăposteşte numeroase repere importante pentru parcursul lui Dostoevsky, însă apartamentul acesta are o semnificaţie aparte, fiind casa în care a locuit pentru o scurtă perioadă de timp la începutul carierei sale dar şi locul în care a revenit la finalul vieţii, încheindu-şi aici cariera cu o lucrare remarcabilă…

Surorile Brontë: Haworth, Anglia
Dacă v-au plăcut „Jane Eyre” sau ”La răscruce de vânturi” (ca să numim doar cele mai cunoscute romane) veți vizita cu plăcere locuința plină de istorie a trei dintre cele mai cunoscute autoare de secol XIX ale literaturii engleze, Charlotte, Emily și Anne Brontë. Aici s-au păstrat mare parte din mobilierul original, scrisori și manuscrise dar nu doar acesta este centru de interes al vechii clădiri: în apropiere se află exact decorul în care se desfășoară povestea de dragoste dintre Catherine și Heathcliff.

Victor Hugo: Paris, Franţa
Casa în care a locuit celebrul scriitor se păstrează intactă în Place des Vosges, Paris. Pe vremea lui Victor Hugo aici era un hotel şi autorul închiriase un apartament la etajul doi, locul în care şi-a scris mare parte din faimoasele romane dar a şi primit vizite din partea unor personalităţi ale epocii. Transformată în muzeu, locuinţa uimeşte prin decoraţiunile bogate, mobilierul spectaculos şi multitudinea de obiecte tipice vieţii cotidiene în secolul XIX.