Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Havana. Acolo unde timpul s-a oprit (II)

Destinatii

Totul în Havana pare să se miște pe rimuri de salsa și muzica se aude de peste tot. Buena Vista Social Club este probabil cel mai bun produs de export al acestei țări și aceasta deoarece muzica este aici un mod de viață, parte integrantă din ADN-ul localnicilor și se poate auzi live la orice colț de stradă, fie că se revarsă din câte o casă obscură, pe o străduță uitată, fie că o regăsiți în concerte improvizate ad-hoc de diverși artiști stradali care vă vor încânta cu ale lor trompete strălucitoare și o rumba senzuală ori un bolero melancolic.

Pe aceste acorduri muzicale orașul vechi (înscris și el în Patrimoniul UNESCO) se desfășoară în fața vizitatorului încântat și se lasă descoperit. Un tur de oraș ar cuprinde Plaza del Catedral, unde măturatorii au un adevarat ritual zilnic, spectaculos de urmărit… Catedrala San Christobal de La Habana și Castillo de la Real Fuerza, care este cea mai veche fortăreață colonială din America Centrală și de Sud… Museo de la Revolucion, aflat în fostul palat prezidențial al lui Batista…  El Capitolio, construit în stil neo-clasic şi art-nouveau, după modelul Capitolului din Washington… Miramar, cartierul rezidențial de lux… una dintre numeroasele fabrici de trabucuri… sau Muzeul Romului.

Romul este un simbol al Cubei – celebrul Havana Club, creat în 1870 şi în continuare produs respectând cu stricteţe reţeta tradiţională. Încoronat ca cel mai bun din lume, romul acesta se învecheşte între 2 şi 25 de ani în butoaie de stejar alb american, aduse în Cuba pe o filieră extrem de complexă, menită a evita blocada americană. Mixat cu mare îndemânare în cocktailuri cu nume exotice: Mojito, Daiquiri, Pina Colada, Cuba Libre, romul curge în valuri în barurile ce se trezesc la viaţă după apusul soarelui. Oraşul toropit de căldura zilei devine agitat şi plin de frenezie iar muzica răsună pretutindeni după ora zece seara. Viaţa de noapte este un capitol aparte al Havanei şi turiştii bifează pe lista obiectivelor turistice şi localurile celebre, de exemplu unul dintre cele mai mari clubri de noapte, Tropicana, faimos pentru Dansul Candelabrelor (un spectacol în care dansatorii poartă pe cap lămpi aprinse) ori  barurile frecventate cândva de celebrităţi.

Călătorii dornici de ceva aparte pot merge pe urmele lui Hemingway prin acest oraş cu atmosferă decadentă, căci parcursul faimosului scriitor este strâns legat de istoria Havanei. Autograful maestrului este la loc de cinste în Ia Bodeguita del Medio, cârciuma des frecventată de acesta unde poţi învăţa să faci un Mojito autentic ori pur şi simplu poţi degusta din viaţa autentic cubaneză: rom, muzică şi timpul scurgându-se agale.

Şi peste toate acestea se suprapune imaginea oamenilor întâlniţi: cubanezii sunt calzi, veseli, luminoşi şi efervescenţi. Mereu zâmbitori, în ciuda sărăciei evidente, se simt bine şi se bucură de viaţă aşa cum este şi fac parte din pitorescul locului, dând culoare oricărei aventuri cubaneze.

Pentru cei care îşi doresc să viziteze Havana şi să se teleporteze undeva în anii ’50, acolo unde viaţa are se scurge într-un ritm mai leneş şi are gustul aromat şi dulceag al romului autentic, Exact Travel are câteva oferte speciale pentru septembrie şi octombrie.