Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Farmecul tesaturilor indiene

Cultura

Industria indiană de textile țesute manual este renumită în întreaga lume, iar sariul, îmbrăcămintea tradițională atât de plină de culoare, este mândria femeilor de pe aceste meleaguri. Culorile pline de viață ale veșmintelor și formele organice ale broderiilor nu sunt întâmplător alese, florile din natură fiind o sursă inepuizabilă de ispirație, iar rezultatul un motiv de uimire pentru privitori.


Ce este un sari?


Dacă nu ești familiar cu cultura indiană, o scurtă explicație cu privire la îmbrăcăminte tradițională din această țară, te-ar putea face să înțelegi mai bine de ce țesăturile indiene sunt atât de căutate și iubite chiar și în afara granițelor Indiei.

Sariul este în general o țăsătură de formă dreptunghiulară cu lățimea de 60 până la 120 de centimetri și lungimea de la 4.5 la 8 metri care are la capăt ca accesoriu, o bordură lată de o culoare contrastantă.

În funcție de partea corpului pe care o acoperă, acest material este împărțit în trei zone distincte:

・Paluv (sau Pallu) piesa de peste umăr, cea cu cel mai sofisticat model;

・Corpul sariului care poate fi foarte simplu, dar și cu decor bogat;

・Banda decorativă.

Sariul nu se poartă niciodată ca atare, ci întotdeauna împreună cu o jupă lungă și o bluză mulată, scurtă pe dedesubt numită Choli și încheiată în partea din față cu nasturi.

Din punct de vedere al materialelor din care sunt confecționate, există două feluri de sari:

・de bumbac - convenabile ca preț și simplu de confecționat, acestea sunt purtate de femeile din India, Sri Lanka, Bangladeș, Nepal și Pakistan;

・de mătase - din cauza costurilor de confecționare ridicate acestea sunt scumpe și de aceea sunt folosite doar pentru ocaziile speciale și sunt purtate de femeile din clasa de mijloc și cea superioară.

Datorită modului relativ simplu prin care se poate purta un sari și a frumuseții lui, aceste țesături au devenit în ultimii ani un articol de îmbrăcăminte adorat nu doar de femeile indiene, ci și de cele occidentale care vizitează meleagurile Indiei.


Cum se poartă un sari?


În funcție de felul cum o femeie îmbracă un sari, se poate afla locul din care aceasta provine. De exemplu, într-unele regiuni, sariurile nu se prind în spate, ci doar în față și în altele invers. De asemenea, tinerele, mereu în căutare de nou, încearcă tot felul de metode creative de a-și acoperi trupul cu frumoasa țesătură și astfel modul de a purta sari se schimbă treptat, puțin câte puțin de la generație la generație.

Ca regulă generală, în mod tradițional sariul este purtat de femeile căsătorite, fetele încă nemăritate preferând un costum numit Salwar Kameez.

Se spune și că sariurile reflectă personalitatea unei femei, trăsăturile de caracter ale acesteiea reflectându-se în modelul și culoarea sariului său. Dar și evenimente din viața acesteia influențează alegerea unui anumit tip de sari. Și acest lucru diferă de la regiune la regiune, dar într-unele părți ale Indiei albul de exemplu, este considerat culaore de doliu în timp ce roșu este preferat pentru veșmintele de nuntă. Galbenul se poartă în primele șapte zile după ce o femeie a dat naștere unui copil, iar negrul este considerat o culoare care aduce ghinion și necazuri.


Fascinația pentru țesăturile indiene nu este un trend nou


Se spune că unul dintre comandanții lui Alexandru cel Mare, admirând țesăturile din India, a afirmat că acestea ”rivalizează cu strălucirea soarelui și rezistă la spălat” – sună puțin cam ca un text dintr-o reclamă, însă în acele vremuri secretul vopsirii era unul bine păstrat și râvnit, motiv suficient de bun pentru ca britanicii să stabiliească un avanpost comercial la Madras în 1630, urmați curând de francezi și olandezi. Și în prezent industria textilă indiană joacă un rol extrem de important pe piața mondială, aici fiind peste trei milioane de țesători de bumbac… În fapt, textilele sunt parte integrantă din isoria și cultura indiană, având bogate semnificații – fiecare dintre cele 28 de state își are propriul stil și limbaj în materie de țesături.

Materialele sunt asociate cu momente importante din viață, fiind dăruite încă din momentul nașterii iar pentru o viitoare mireasă alegerea sariului este un eveniment major (aici și rochiile de mireasă sunt în culori îndrăznețe, ca roșu sau portocaliu). Anumite ritualuri presupun atârnarea unor fâșii de material în copaci, ca ofrandă în jurul templelor hinduse, iar statuile zeităților sunt înveșmântate în cele mai fine țesături, realizate de cei mai buni meșteșugari a căror știință este recunoscută cu premii în cadrul diverselor competiții în domeniu.


Cele mai frumoase sariuri se găsesc doar în India


Șocul turistului la întâlnirea cu toate aceste bogății este imens deoarece popularele șaluri pashmina sau sariurile vândute în magazinele occidentale sunt cel mai adesea doar palide imitații și ceea ce se găsește în materie de textile în India este de neegalat, surprinzător și uimitor. Arta indiană a culorilor este extrem de complexă, combinațiile, modelele și țesăturile sunt practic infinite și rezultă variante de o frumusețe aparte. Totul aici este viu colorat și turiștii nu pot decît să se entuziasmeze în fața unor materiale ca cele din Gujarat, cu modele în contraste puternice, la fel ca locuitorii acestei zone, curajoși și pasionali… în fața textilelor luxoase și pline de culoare din zona estică a Indiei… ori a brocarturilor grele și bogat ornamentate cu auriu din Benares… sau a delicatelor țesături din New Delhi, brodate fin cu alb pe alb… o întreagă lume de forme și culori care încântă ochiul.


Farmecul stă în culoare și broderie


Aici până și albul are mai multe nuanțe, cu nume ca de poezie: fildeș, luna de august, lună de august după ploaie, iasomie și albul scoicii. Localnicii preferă să se înfășoare cu aceste materiale care adesea au și borduri elaborat realizate, lăsându-le să cadă în falduri, însă se pot găsi o gamă variată de articole de îmbrăcăminte: de la jachete complex brodate până la fuste, cămăși, pălării sau chiar pantofi realizați din aceste superbe materiale.

Orice vizită într-un magazin cu țesături indiene și sariuri originale se soldează cu inimi furate. Tarabele gem sub povara materialelor uimitoare, țesute cu fire de mătase sau argint, în combinații de culori și nuanțe aproape imposibil de descris. Efectul este imediat. Nu poți să intri într-un magazin de țesături în India și să-l părăsești cu mâna goală. Vraja culorilor cuprinde orice turist și cel mai adesea aceasta te face să abandonezi măcar parțial hainele occidentale terne și monocrome, sedus fiind de țesăturile locale și a lor explozie de veselie și de culorile ce par că dansează în lumina soarelui…