Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Delta Dunarii, UNESCO in Romania (II)

Destinatii

Lista patrimoniului mondial UNESCO include atât creaţii realizate de om, cât şi ale naturii: 911 obiective selectate din întreaga lume, considerate a fi cele mai importante pentru umanitate. În continuarea plimbării noastre printre destinaţiile protejate UNESCO în România (începută aici, cu detalii despre siturile săteşti cu biserici fortificate din Transilvania), astăzi poposim în singura dintre ele care nu este realizată de mâna şi mintea umană.

Delta Dunării (inclusă pe listă în 1991)

Întinderi nesfărşite de ape, colonii de pelicani, peisaje spectaculoase, culori şi sunete adunate într-un amalgam de senzaţii de neuitat… iată cea mai mare şi bine păstrată deltă din Europa. Nu sunt cuvinte mari, chiar aşa şi este, motiv pentru care Delta Dunării deţine triplu statut de protecţie internaţională: Rezervaţie a Biosferei, desemnată internaţional de Comitetul UNESCO “Omul şi Biosfera”, Zonă Umedă de Importanţă Internaţională, desemnată de Secretariatul Convenţiei Ramsar şi Sit al Patrimoniului Natural Universal, recunoscut de UNESCO.

Cifrele sunt impresionante: în ciuda degradării evidente este în continuare un sistem hidrologic şi ecologic intact, aflat într-o transformare continuă, cu una dintre cele mai ridicate biodiversităţi din lume (98% din fauna acvatică europeană). Dacă adăugăm şi faptul că este şi teritoriul câtorva rezervaţii naturale impresionante (faimoasa Pădurea Letea şi nu numai) şi a peste 300 de specii de păsări, întregim tabloul acestui loc cu adevărat special.

Spuneam de păsări? Aparatul foto poate “fura” imagini magnifice, pentru că aici este refugiul pelicanilor (cel comun şi cel creţ – specie mai rar întâlnită) – pasărea simbol al Deltei Dunării, actualmente monument al naturii.

Însă dincolo de cifre şi statistici (remarcabile şi ele), sau de sintagme ca “cel mai tânăr pământ al Europei”, imaginile fără egal sunt cele care vă vor face să reveniţi pe acest tărâm magic. Retina călătorului uimit înregistrează cadre de neuitat: un apus de soare în culori spectaculoase (văzut din barcă!), nuferi strălucind a cleştar în lumina soarelui, colonii întregi de pelicani gălăgioşi gata să se lanseze în zbor, sălcii nostalgice mărginind canale cotlonite, lebede graţioase, luciri vrăjite ale undelor verzi, cai sălbatici păscând liniştiţi la marginea apelor, adevărate “mări interioare” ce se dezvăluie brusc din spatele unor cortine de vegetaţie luxuriantă, stufăriş, liane încolăcite şerpuitor pe trunchiuri de copaci şi plaje cu nisipuri de aur fin. Peste toate acestea se aşterne o linişte ce vă poartă departe de agitaţia marilor oraşe (hei, este locul cu cea mai mică densitate din România – un locuitor la 30 de hectare!), fix lângă renumitul borş pescăresc, obligatoriu de savurat lângă un foc în aer liber.

Oamenii locului contribuie la farmecul aparte al acestui ţinut, fiind o combinaţie cosmopolită de nu mai puţin de 21 de naţionalităţi răspândite pe întreg teritoriul Deltei Dunării. Dintre aceştia cei mai des întâlniţi sunt lipovenii şi ucrainenii ce trăiesc şi azi la fel ca în urmă cu sute de ani, păstrând tradiţii şi obiceiuri inedite.

Şi chiar dacă din păcate cuvintele par goale şi nu pot reda spectaculosul acestui “ţinut” incredibil, cu totul şi cu totul diferit de orice aţi mai văzut şi neapărat de vizitat … merită istorisit în continuare despre cât de deosebită e Delta Dunării, paradis terestru în plină evoluţie (suprafaţa sa creşte anual cu aproximativ 40 de metri pătraţi), gazda unor peisaje superbe, dar şi a unor vestigii istorice, specii şi zone protejate, ce o fac un loc ce trebuie neapărat ocrotit acum şi în viitor.