Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Cele mai înalte statui dedicate lui Iisus

Cultura

Atunci când menționăm monumentele-simbol ale credinței creștine, statuile supradimensionate înfățisându-l pe Iisus, prima care vine în minte este celebra creație din Rio de Janeiro, însă multe altele sunt răspândite pe glob, iar cea din Brazilia nu este nici cea mai înaltă dintre ele:

Brazilia
Cu siguranță imaginea reprezentativă pentru astfel de monumente, statuia care domină orașul Rio de Janeiro este celebră în întreaga lume, propusă chiar pentru lista celor șapte noi minuni ale lumii (lucrarea este motiv de mândrie pentru localnici, care au pornit chiar și o campanie de lobby în scopul nominalizării ei). Datorită marelui interes turistic există chiar și tururi organizate cu elicopterul, iar Biserica Catolică, temându-se că se pierde semnificația religioasă, a sfințit-o pentru a se putea oficia aici slujbe (în special nunți și botezuri).

Statuia a fost proiectată de brazilianul Heitor da Silva Costa, executată de sculptorul francez Paul Landowskii (ajutat la chipul lui Iisus de sculptorul român Gheorghe Leonida) și este cea mai mare lucrare Art Deco din lume. Inaugurată în 1931, are o înălțime de 38 m. (incluzând un piedestal de 8m.) și domină orașul de la 709 m. deasupra nivelului mării.

Portugalia
O construcție aparte datorită faptului că piedestalul trapezoidal este cu mult mai mare decât statuia amplasată pe el, având o impresionantă înălțime de 82 m. dintr-un total de 110m. ai întregului monument! Dacă nu s-ar lua în considerare acest detali, ar putea fi considerată cea mai înaltă statuie a lui Iisus Hristos din lume.

În ciuda proporțiilor speciale, lucrarea este totuși inspirată de cea din Brazilia, fiind dedicată păcii, ideea construcției ei fiind făcută publică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când cardinalii Portugaliei au declarat că ”Dacă Portugalia este ferită de război, un monument dedicat Inimii Sacre a lui Iisus va fi ridicat cu fața spre Lisabona, ca semn al lui Dumnezeu care prin draostea sa stăpânește lumea întru credință”… și cum Portugalia a fost protejată de război, monumentul a fost inaugurat în 1959.

Peru
Pe dealul din Lima se află o statuie a lui Iisus de 37 m. înălțime (incluzând un piedestal impresionant, de 15m.). A fost ridicată în urma dorinței exprese a ale președintelui Alan Garcia care a declarat că este visul său personal să lase ceva în urma sa, un simbol care să binecuvânteze Peru și să protejeze orașul Lima. Din acest motiv el a și contribuit din fondurile sale personale cu suma de 37 mii de dolari.

Lucrarea, inaugurată în 2011, este însă extrem de controversată, locuitorii punând la îndoiala oportunitatea unui astfel de simbol religios, mai ales că este și evident asemănător statuii din Rio de Janeiro (unde a și fost realizată, fiind mai apoi transportată în Peru), afirmând chiar că este pe măsura egoului imens al fostului președinte. În plus, chiar primarul orașului s-a declarat împotriva sistemului de iluminare în 26 de culori ce se aprinde în fiecare noapte, afirmând că va strica peisajul din jurul orașului și va ”orbi” cetățenii.

Indonezia
Este o statuie cu o poziție complet diferită de cea frecvent întâlnită (preluată din cea a celebrei lucrări din Brazilia, cu brațele larg întinse). Devenită simbolul orașului Manado, lucrarea se înalță 50 m. (incluzând un piedestal de 20 m.) și are o înclinație de 20 de grade pentru a reda exact iluzia zborului… În prezent este a doua cea mai înaltă statuie din Asia, ridicată de către unul dintre cei mai bogați oameni din Indonezia, în semn de mulțumire pentru succesul său.

Bolivia
Cu o înălțime de 34,2 m. (la care se adaugă piedestalul de 6 m.), statuia a fost inaugurată în 1994., dominând lumea de la 2840 m deasupra nivelului mării și acoperind o suprafață de aproximativ 2400 mp. Este inspirată și ea de cunoscuta creație din Brazilia, dar, ca o particularitate în plus, în această statuie se poate ”urca” până la nivelul pieptului, pentru a putea admira o superbă panoramă a orașului. Concurează la titlul de cea mai înaltă din lume - cel puțin pe moment, pentru că recordurile acestea sunt detronate frecvent – în funcție de modul în care este efectuată măsurătoarea: incluzând sau nu coroana de pe capul statuii din Polonia, despre care amintim mai jos. Cu siguranță însă deține titlul de cea mai înaltă statuie de orice fel din emisfera sudică :D.

Polonia
Aflată într-un sat din Polonia – Swiebodzin – statuia poate fi văzută de pe autostrada care leagă Varșovia de Berlin, fiind în apropiere de granița cu Germania. Monumentul este intitulat ”Regele Iisus” și este împodobit cu o coroană aurită de doi metri, ”artificiul” care se pare că o ajută să ajungă la 36 m fără piedestal, permițându-i astfel să devină cea mai înaltă statuie a lui Iisus din lume. Lucrarea a fost ideea unui preot, Zawadzki, care și-a dorit să creeze un nou loc de pelerinaj. A fost acuzat de mulți de grandomanie, ba chiar câțiva prelați ai bisericii polone au încercat să oprească proiectul (moment în care părintele a făcut un infarct), însă în cele din urmă proiectul a fost finalizat în 2010.

Vietnam
Impresionantă prin simpla ei prezență într-o țară în care catolcii și protestanții reprezintă cumulat mai puțin de 10% din populație, statuia a fost ridicată de Asociația Catolică și inaugurată în 1993. Are 36 m., incluzând un piedestal de 4m. și se poate urca în interiorul ei, pe o scară de peste 100 de trepte ce se îngustează câtre vârf, fiind croită mai mult pe dimensiunile vietnamezilor :D .

Mexic
Ridicată pe muntele Cubilete, statuia se află la 2579 m deasupra nivelului mării, având o înălțime de 23 m., statuia marchează centrul geografic al Mexicului. De asemenea, ea este unul dintre cele mai importante centre religioase ale acestei țări – aici fiind construită inițial o statuie de mici dimensiuni a lui Iisus, distrusă însă de bombe la ordinul președintelui Plutarco Elias Calles, pentru a ucide rebelii creștini dar și simbolul acestora. Monumentul actual, inaugurat în 1944, este ridicat pe o sferă imensă de beton care simbolozează universul, susținută la rîndul ei de opti piloni semnificând provinciile statului mexican și îl înfățișează pe Iisus încadrat de doi îngeri, unul oferindu-i coroana de spini iar celălalt coroana regală.