Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Ce inseamna cu adevarat sakura pentru japonezi?

Cultura

Sakura - denumirea japoneză a florilor de cireș, este un cuvânt atât de popular în întreaga lume încât aproape că nici nu mai are nevoie de traducere. Nu poți spune Japonia fără să te gândești la frumoasele flori roz pal care îmbie la contemplare și meditație pe orice privitor. Sunt atât de perfecte și totuși, existența lor este atât de efemeră. Dar poate că tocmai sensibilitatea florilor de sakura la trecerea timpului le face atât de prețioase.

 

 

La fel ca și alte popoare, și japonezii au dat fiecărei flori câte o semnificație, atribuindu-i o valoare aparte. Florile au fost și sunt pentru poporul nipon ființe cu o simbolistică aparte. Încă din timpuri străvechi ele erau folosite în diferite ceremonii, iar frumusețea și fragilitatea lor erau considerate motive de venerație. Sakura de exemplu, înseamnă pentru cei din Țara Soarelui Răsare următoarele:

 

・ Nimicitatea vârstei

 

Sakura este deseori asociată cu tinerețea. Frumoasă ca o floare, dar vremelnică precum o petală în bătaia vântului. Cine nu se gândește cu nostalgie de primii ani de viață care parcă ieri au trecut? Motivul pentru care sakura înflorește an de an este tocmai să ne reamintească acele clipe.

 

・Noi oameni

 

Pentru japonezi sakura este și un simbol al noilor membri de familie, al bebelușilor. Iar acest lucru se datorează asocierii ei cu fericirea pură, cea pe care o simți la venirea pe lume a unui nou născut.

 

・Venirea primăverii

 

Nu în ultimul rând, așa cum ghiocelul este considerat un vestitor al primăverii la români, și florile de cireș semnifică pentru japonezi ciclul renașterii și trezirea la viață a naturii. Când pământul se scaldă într-o ploaie roz și parfumată de petale de cireș, atunci e semn că iarna a plecat și nu se va mai întoarce până anul viitor.

 

・Graiul Naturii

 

Dacă știi să le asculți și să le intrepretezi mesajele, fiecare floare are un secret pe care abia așteaptă să ți-l împărtășească. Iar japonezii au reușit să dezlege misterul florilor de cireș. Dacă ar avea grai, sakura ar spune oamenilor să fie în armonie cu propriile sentimente și trăiri și să încerce să se bucure cât mai mult de darul vieții. Frumusețea și tinerețea sunt trecătoare, dar dacă știi cum să profiți de timpul pe care îl ai pe acest Pământ, există un milion de moduri prin care poți da un sens propriei existențe. Trebuie doar să ai credință!

 


Cum cintesc japonezii sakura?


 

 

O floare atât de importantă pentru cultura și spiritul japonez nu se putea să nu aibă și un mod aparte de a fi admirată. Primăvara, când înfloresc cireșii, în toate colțurile Japoniei se organizează mici petreceri numite hanami. Acestea constau în picnicuri cu mâncare și băutură la care voia bună este o cerință obligatorie, iar contemplarea frumuseții florilor de cireși este o acțiune ce se face în prezența celor dragi.

 

Literar, cuvântul hanami nu înseamnă nimic mai mult decât privitul florilor. Dar ca orice alt eveniment, distracția este mai mare dacă o împărtășești cu alții. Există însă și câteva reguli de conduită care trebuie respectate pentru a avea parte de o experiență memorabilă.

 


Lucruri pe care e bine să le știi înainte de a organiza o petrecere hanami


 

 

#1 Asigură-te că ai voie să organizezi o petrecere hanami

 

Picnicurile nu sunt permise chiar oriunde în Japonia. Chiar dacă ai găsit locul perfect pentru petrecerea ta într-un campus universitar, parc sau oriunde altundeva în aer liber, asigură-te mai întâi că ai voie să organizezi un astfel de eveniment acolo.

 

#2 Rezervă-ți locul

 

Chiar și în locurile foarte populare, când vine vorba de hanami se merge pe ideea primul venit primul servit și de aceea este bine ca atunci când ai sosit la locul de desfășurare, să-ți întinzi pe jos pătura pentru picnic și să-ți aștepți prietenii să vină. Dacă nu aștepți unde trebuie, o pătură întinsă lăsată la voia întâmplării poate să nu fie interpretată ca un loc rezervat și de asemenea, ai mare grijă deoarece este considerat nepoliticos să rezerveri un loc prea mare.

 

#3 Nu lăsa nimic în urma ta

 

Japonezilor le place foarte mult să se distreze cu orice ocazie. Dar o fac cu mult, mult bun simț și considerație pentru cei din jur și natură. Chiar dacă au parte de o petrecere de zile mari, japonezii nu lasă nimic în urma lor, iar locul unde s-a petrecut evenimentul, de multe ori arată mai curat după decât înainte.

 

#4 Ia-ți cu tine tot ce îți trebuie

 

Foarte rar vei vedea un japonez care să-ți ceară să-i împrumuți ceva în timpul unei ieșiri. Indiferent că sunt bărbați sau femei, japonezii se pregătesc dinainte pentru orice situație, iar acest lucru se datorează credinței lor conform căreia pentru o viață liniștită nu trebuie să creezi probleme celor din jur. De aceea, cel puțin când ești în mijlocul lor, dar nu numai, asigură-te că ai la tine haine groase în caz că ți se face frig, batistă sau șervețele și orice alt lucru care crezi că ți-ar putea fi necesar la un moment dat în timpul petrecerii.

 

#5 Nu uita să te bucuri de cireși

 

 

Un celebru proverb japonez referitor la hanami sună așa: hana yori dango și înseamnă găluște mai degrabă decât flori. Una din cele mai populare gustări pe care le poți găsi la festivalurile japoneze sunt găluștile moi și îndulcite făcute din făină de orez și denumite dango. Ele sunt foarte apreciate de japonezi și bineînțeles că nu lipsesc nici de la petrecerile hanami, unde se crede că mulți vin special pentru ele și de aici și proverbul. Zicala însă, nu vorbește doar despre dango în sine, ci și despre orice alt tip de mâncare sau băutură care îți distrage atenția de la frumusețea cireșilor. Cu alte cuvinte, se referă la lucrurile lumești care îți răpesc mintea și sufletul de la lucrurile cu adevărat importante din viață. De aceea, indiferent de cât de multe bunătăți ai în fața ta la o petrecere de hanami, nu uită că adevăratul scop al participării tale, nu este exclusiv hrănirea trupului, ci și a sufletului prin contemplarea florilor de cireș.

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana