Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Cateva idei despre ce inseamna Matsuri in cultura japoneza

Cultura

De multe ori cuvântul Matsuri este tradus din japoneză ca festival, dar adevărata însemnătate a acestui termen este în realitate mult mai complexă. Pentru japonezi Matsuri este o ceremonie practicată în grup pentru a aduce laude, a se ruga și a comemora zei, strămoși sau pe Buddha.

 

 

Există sute de forme în care poți să organizezi un Matsuri și să celebrezi. O captură satisfăcătoare după o zi de pescuit, bunăstarea familiei, prosperitatea în afaceri sau o recoltă bună sunt toate prilejuri de bucurie și motive bineîntemeiate pentru a organiza un Matsuri. În funcție de ocazie și de zonă însă, ceremoniile Matsuri sunt foarte diferite.

 

Când vine vorba de Matsuri ca sărbătoare tradițională în cadrul unui templu budist sau șintoist, localnicii poartă pe umeri un omikoshi care întrupchipează zeul patron al acelei locații. În plus, participanții se îmbracă într-un tip de cămașă largă, în culori vibrante, descheiată în față și cu litera corespunzătoare cuvântului Matsuri scris mare pe spate. Aceste cămăși se numesc happi și au devenit un fel de port tradițional de sărbătoare.

 

 

Ca la orice festival și în cadrul unui Matsuri se organizează o paradă. Fie ea o procesiune în care omikoshi se poartă pe umeri reamintind de drumul parcurs de zeul pe care îl reprezintă, fie o paradă în toată regula cu care alegorice și muzică, dans și țipete de bucurie.

 

Se spune că în Japonia, în orice zi a anului, undeva pe insulă se organizează câte un matsuri. Iar dacă te gândești la mulțimea așezărilor și la cât de mult preț pun japonezii pe tradiție, tinzi să dai dreptate acestei presupuneri.

 

Matsuri se organizează în Japonia din două motive. Primul este latura strict religioasă ce presupune preamărirea unui zeu, a strămoșilor sau a lui Budha, iar cea de-a doua este solidificarea comunității, apropierea oamenilor unii din alții și simpla plăcere de a te bucura alături de vecinii tăi. Este ceva extraordinar cum puterea unui țel comun strânge laolaltă bogați și săraci, copii și bătrâni, drepți și nevrednici, eliminând diferențele și creând o atmosferă de pace și voie bună.

 


Elemente principal ale unui Matsuri


 

Există câteva elemente ale culturii japoneze, cunoscute și peste hotare pe care le poți găsi la un loc participând la un matsuri.

 

・Mikoshi

 

 

Mikoshi sau omikoshi este în religia shintoistă locul unde se odihnește zeul patron al unui templu. Acesta arată ca un fel de raclă frumos decorată care în timpul unui Matsuri se poartă pe umeri în semn de supunere și respect de către membri comunității.

 

・Dansul Bon-Odori

 

 

Când spui dansuri tradiționale japoneze, primul care îți vine în minte este cu siguranță dansul Bon-Odori. Acesta este practicat de participanții la matsuri și este compus dintr-o coregrafie transmisă din moși strămoși ce implică mișcări precise ale mâinilor și picioarelor.

 

Yagura

 

 

Centrul unui Matsuri este considerat Yagura, un fel de scenă unde oamenii cântă și în jurul căreia dansează.

 

Shishi-Mai

 

 

Așa cum noi avem dansul caprei sau al ursului, la fel au și japonezii dansul leului. Acesta se numește Shishi-Mai și se dansează tot cu scopul de a alunga spiritele rele și a aduce norocul în casele celor prezenți.

 

Takoyaki

 

 

Nu îmi pot imagina un Matsuri fără gogoșelele din aluat pline cu bucăți de caracatiță și probabil că nici japonezii nu o pot face. Takoyaki este unul din gustările de bază ale bucătăriei japoneze, care bineînțeles că-și are locul bine stabilit și la ceremoniile Matsuri.

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana