Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Care este semnificatia artificilor in cultura japoneza?

Cultura

Flori de foc. Așa s-ar traduce mot a mot cuvantul hanabi din limba japoneză. În Japonia artificiile au o istorie lungă. Ele sunt o parte importantă a culturii nipone și un element de neînlocuit la festivalurile verii. An de an, în arhipelagul nipon au loc sute de spectacole de artificii, cele mai multe în lunile iulie și august, iar frumusețea acestora este vestită în întreaga lume reușind să strângă la un loc oameni din toate colțurile planetei. Cu toate acestea, un lucru puțin ciudat pentru un european care vizitează Japonia pentru prima oară este faptul că artificiile nu sunt punctul culminant al evenimentelor organizate cu ocazia trecerii dintre ani, ci mai mult o distracție a petrecerilor de vară.

 

 

Original, artificiile au început să fie folosite în Japonia deoarece se credea că au puteri magice și pot alunga spiritele rele. Acum, șa cum am amintit și mai sus, ele sunt cireașa de pe tort la petrecerile din sezonul cald.

 

În Japonia există o mare varietate de artificii. Ele pot diferi ca mărime de la artificii mici cu care se pot juca și copii atâta timp cât se bucură de supravegherea unui adult, cât și artificii atât de mari că au atins dimensiuni record. ca de exemplu Yonshakudama care au un diametru de 1.2 metri și cântăresc câteva sute de kilograme.

 

 

Pe lângă artificile pe care le cunoaștem și le vedem des și în țara noastră, cele care explodează creând motive luminoase în formă de păpădie, există și artifici cascadă, care de obicei se acționează de undeva de deasupra locului unde stau privitorii, ca de exemplu, un pod. Când se aprind, ele arată ca o ploaie de lumină asemănătoare unei ape care curge.

 

 

Și mai există bineînțeles, artificiile în formă de emoticoane sau caractere din desenele animate. Ca popor atât de îndrăgostit de emoji, nu se putea ca tocmai japonezii să nu aibă în portofoliul lor artificii care să formeze când explodează inimi sau fețe zâmbitoare.

 

Am spus mai devreme că hanabi înseamnă artificii. Iar dacă îi mai atribuim și termenul taikai, care înseamnă competiție, hanabi taikai este tot ceea ce și-ar putea dori un iubitor de artificii.

 

 

Cel mai cunoscut hanabi taikai din întreaga Japonie, este cel care are loc la râul Sumida, în Tokyo. La acest eveniment atmosfera generală este una de festival, iar majoritatea participanților vin îmbrăcați în yukata demonstrându-și astfel patriotismul și dragostea pentru tradițiile propriei țări.

 

Spectacolul care are loc la râul Sumida este unul incredibil! Pentru această ocazie focul de artificii începe odată cu lăsarea serii și durează până la una sau două ore, timp în care poți admira unele din cele mai frumoase artificii create vreodată.

 

 

Pentru un astfel de spectacol costurile nu sunt deloc unele modeste. Artificiile au un preț de producție ridicat chiar și în Japonia și pentru ca spectacolele să poată avea loc, între focurile de artificii se iau pauze de câtive minute, momente în care sunt anunțați sponsorii.

 

Cel mai mare hanabi taikai din Japonia, cel de la râul Sumida, are loc vara, în general în luna iulie, de-a lungul râului, aproape de stația Asakusa. Iar cel mai bun loc de a le privi sunt parcurile care se întind de-a lungul râului.

 

 

Din oraș însă, din cauza zgârie norilor care întunecă priveliștea, artificile se pot vedea din foarte puține locuri și pentru o experiență de neuitat, merită să faci o plimbare până într-unul din parcuri, chiar dacă acest lucru presupune să poți ține piept aglomerației.

 

 

Întrecerea pentru cel mai bun loc de unde să privești artificiile este și ea o competiție în sine. Ca și la hanami, japonezii nu se mulțumesc cu puțin, și cei mai ambițioși dintre ei au grijă să-și rezerve cu câteva ore înaintea începerii spectacolului locurile cele mai bune. În plus, ca la orice alt spectacol, există și locuri plătite, dar care din păcate nu se vând în ziua focului de artificii și nici nu sunt ușor de găsit pentru o persoană care nu vorbește limba japoneză. Chiar și fără locuri plătite, sau ocuparea unui loc anume însă, artificiile japoneze nu au dezamăgit încă niciun spectator și de cele mai multe ori, mai ales după marele final, toată lumea se întoarce acasă cu inima mai ușoară și sufletul plin de bucurie.

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana