Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Bisericile fortificate din Transilvania

Destinatii

Bisericile fortificate din Transilvania – UNESCO în România (I)

Adesea ajungem să cunoaştem mai bine minunile altor lumi şi le ignorăm pe cele aflate la doi paşi, aşa că vă prezentăm destinaţiile protejate UNESCO în România – alese datorită caracterului lor unic. Şi cum Exact Travel Club organizează şi excursii “incoming”, tot ceea ce înseamnă “unic românesc” face parte din domeniul nostru de interes, aşa că am decis să vă povestim pe rând despre ele:

Situri săteşti cu biserici fortificate din Transilvania (incluse pe listă în 1993 şi 1999)

Sunt ascunse în peisajul Transilvaniei… sate organizate după un tipic aparte în cea ce priveşte cultivarea terenului şi orânduirea gospodăriilor, tipic respectat încă din Evul Mediu. Originea lor este în special  săsească (dar şi secuiască) şi se caracterizează prin prezenţa unei biserici fortificate, cu rol religios dar şi militar (loc de închinăciune şi depozitare provizii pe timp de pace şi cetate în vreme de război). În jurul acestora se aliniază ordonat casele cu grădini ascunse de ochii privitorilor şi uliţele parcă trasate cu rigla. Împreună, ele formează o parte din unul dintre cele mai bine păstrate sisteme de fortificaţii medievale din Europa, exemplu concret de construcţii de acest tip realizate în secolele XIII – XVI. Particularitatea lor este tocmai faptul că nicăieri în lume nu se regăseşte aşa o densitate de biserici-cetăţi cu o asemenea varietate de interpretări a ideii de fortificaţie – motiv pentru care şapte dintre ele au fost incluse pe lista UNESCO:

Cetatea Biertan
Biertan este considerată perla coroanei dintre cele şapte obiective de pe lista UNESCO, fiind  o combinaţie fascinantă de stiluri, căci goticul şi Renaşterea se împletesc armonios în biserica ce a fost, între 1572 şi 1867, sediul episcopatului săsesc. La rândul lor, fortificaţiile sunt impresionante: cetatea are nu mai puţin de 3 rânduri de ziduri de apărare (unul parţial), 7 turnuri şi 2 bastioane… iar turnurile sunt parcă ieşite din poveşti, fiecare având specificul său: Turnul cu Ceas, Turnul cu Clopot, Turnul Mausoleului (adăposteşte remarcabile lespezi funerare din secolele XVI-XVII ale diverşilor episcopi saşi), Turnul Închisorii (unde se spune că erau lăsate să stea o vreme cuplurile ce doreau să se despartă :-) ), Turnul Catolic (cu picturi murale din secolul XVI), Turnul Primăriei, Turnul Porţii sau al Slăninei (da, spaţiu de depozitare.

E mult de vizitat la Biertan, dar neapărat trebuie cercetate altarul poliptic, mobilierul original (datând de la sfârşitul epocii gotice), amvonul sculptat de Ulrich din Braşov, cea mai veche locuinţă (cu nucleu din secolul XV), scara acoperită şi celebrul mecanism de închidere al uşii bisericii, cu un sistem complicat de peste 13 zăvoare acţionate simultan cu o singură cheie. Despre acesta din urmă de zvoneşte că a fost premiat chiar la Expoziţia Mondială din 1900 de la Paris.

Cetatea Câlnic
Una dintre variantele de apărare des întâlnite în Transilvania era refugierea întregului sat în locuinţele fortificate ale nobililor, iar singura cetate de acest fel rămasă în picioare este cea de la Câlnic. Construită în 1260 de către contele Chyl de Kelling, ea a fost vândută în 1430 de ultimii descendenţi ai acestuia către comunitatea săsească locală. La momentul tranzacţiei era vorba de un donjon masiv realizat din piatră şi ziduri de protecţie în jurul său, însă în secolul XVI se ajunge la supraînălţarea donjonului, adăugarea unui bastion, a unei capele, a diverselor spaţii pentru provizii şi a unor noi centuri de ziduri – bref, cetatea devine fortăreaţă în toată puterea cuvântului, capabilă să reziste armelor de foc şi, după cum se vede, chiar şi trecerii timpului…

Cetatea Dârjiu
Este cea care face notă distinctă în întregul şir de cetăţi de origine săsească de pe listă, căci este  singura cetate de origine secuiască din cele protejate UNESCO. Biserica sa este unitariană şi este o combinaţie de elemente romane de secol XIII–XIV şi gotice de secol XV. Unul dintre elementele remarcabile care atrage numeroşi vizitatori sunt frescele ce reprezintă evenimente ale legendei Sfântului Ladislau al Ungariei şi despre care se spune că sunt cele mai importante creaţii medievale din Transilvania. Alt element interesant  este zidul, prevăzut cu două porţi, astfel încât să-i poată prinde pe turci la mijloc, dând prilej apărătorilor cetăţii să-i atacei cu smoală fierbinte.

Cetatea Prejmer
Se înalţă albă şi mândră, bine ascunsă de zidurile masive ce au nu mai puţin de 12 metri înălţime şi 5 grosime. Nu degeaba deţine titlul de cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-cetate medievală din estul Europei :-) . Se spune că  la originea ei (atestată documentar în 1240) stau chiar cavalerii teutoni, ei fiind cei care au pus bazele acestui locaş de cult de stil gotic. Pe lângă zidurile impresionante, cetatea mai era protejată şi de şanţuri de apă, turnuri (patru la număr), poduri mobile, porţi de fier şi numeroase locuri de tragere, dar şi de orga morţii, dispozitiv de luptă neobişnuit format din mai multe arme grupate la un loc ce trăgeau toate deodată.

Cetatea avea însă şi numeroase spaţii de depozitare, adevărat labirint de uşi şi cămăruţe: 272 de camere, îngrijit numerotate pe uşi, în care saşii se puteau ascunde de cotropitori. Fiecare familie îşi avea încăperea ei şi cel mai adesea aici se şi păstrau alimentele, căci pereţii groşi păstrau temperatura scăzută în incintele mici, proptite în zid ca un fagure.

Cetatea Saschiz
Fosta capitală a saşilor din Transilvania are o istorie glorioasă, demnă de amintit. Ea include chiar o sesiune a dietei din 1663 ţinută chiar în locaşul de cult din localitate şi dreptul de a acorda indulgenţe dobândit de biserica Sf. Ştefan în perioada 1503-1507. De altfel, biserica, ce a fost înălţată la 1493 chiar pe locul unde se afla o bazilică romanică, a fost construită în onoarea regelui Ștefan I al Ungariei. Cetatea mai ascunde un turn inspirat de Turnul cu Ceas din Sighişoara (cu care rivaliza în acele vremuri :D ) şi un posibil tunel secret ce unea centrul comunei cu zona fortificată (se pare că una dintre căile de acces era fântâna acesteia din urmă).

Cetatea Viscri
Probabil că este singura biserică fortificată de secol XII rămasă în picioare din România, posibil fondată şi ea de cavalerii teutoni. Particularitatea sa constră în faptul că este vorba de o biserică-sală romanică ce a fost construită treptat peste o veche capelă secuiască din 1100-1120. Este de mici dimensiuni, pitorească şi cu un aer uşor misterios dat de faptul că, fiind mai izolată, nu se ştiu prea multe lucruri despre ea (în documente apare abia pe la 1400). Are trei turnuri şi două bastioane, întreg ansamblul fiind renovat recent de o fundaţie patronată chiar de Prinţul Charles care vizitează adesea această zonă. De altfel aici se derulează şi proiectul Şosete din lână naturală de Viscri prin intermediul căruia s-a ajuns să se vândă aproape 10 000 de perechi de şosete anual, în special către Germania.

Cetatea Valea Viilor
Podeaua sacristiei păstrează încă urmele unei biserici romanice mai vechi ce fusese construită pe aceste locuri. În prezent, biserica înălţată începând cu secolul XIV este de stil gotic, fiind fortificată la începutul secolului al XVI-lea. Amenajările defensive sunt poate cele mai complexe din întreg lanţul de cetăţi fortificate din Transilvania, totul culminând cu îngroşare suplimentară a zidurilor corului şi absidei pentru a putea suporta greutatea unui tun montat aici :-) . Mai merită adăugat că în cor s-a săpat şi o fântână :D şi că întreaga zonă este extrem de pitorească.

În prezent toate aceste biserici sunt transformate şi rareori se mai oficiază slujbe în ele. Cel mai adesea sunt transformate în muzee, sunt gazda unor concerte de orgă (ca cel de la Prejmer, din fiecare duminică a lunii august), centrul de interes la diverse târguri (Carnavalul Clătitelor la Prejmer, Festivalul Saşilor la Biertan…) ori chiar cadrul perfect pentru programe inspirate din lumea Evului Mediu (tras cu arcul la Biertan).