Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

5 Cele mai inalte cladiri din Asia

Atractii turistice

Știai că trei sferturi din cele mai înalte clădiri din lume se află pe continentul asiatic? Înainte de 1997, marea majoritate a acestor clădiri de dimensiuni impresionante exista doar pe continentul nord american, dar odată cu boom-ul economic din ultimii ani, Asia se mândrește nu doar cu cea mai înaltă clădire de pe glob, ci și cu un număr aproape imposibil de întrecut de zgârie-nori: clădiri cu înălțimi de peste 250 de metri. Iată care sunt 5 din aceste impresionante creații arhitecurale, scopul cu care au fost construite și locul unde se află.

 


5 Cele mai înalte clădiri din Asia


 


#1 Burj Khalifa - cea mai înaltă clădire din lume


Inaugurat în 2010, turnul Burj Khalifa din Dubai este de la construcția sa și până în prezent cea mai înaltă clădire complet finalizată din întreaga lume. Cu o înălțime totală de 829.8 metri și adăpostind o listă întreagă de centre comerciale, spații de locuit, birouri de afaceri și camere de hotel de lux, turnul constituie un oraș pe verticală.

 

Construcția clădirii a început în anul 2004 și s-a finalizat cinci ani mai târziu, în 2010, sub îndrumarea vigilentului arhitect american Adrian Smith. Designul este inspirat din clădiri musulmane precum Marea Moschee din Samarra și este proiectat în așa fel încât să folosească la maximum spațiul din interior pentru găzduirea spațiilor de locuit și a apartamentelor hoteliere.

 

Burj Khalifa se preconizează că va fi depășit în doar doi ani de Jeddah Tower, prima clădire care va atinge înălțimea de un kilometru. Dar până atunci, rămâne pe harta Dubaiului și a întregului mapamond cu titlul de cea mai înaltă clădire din lume.

 


#2 Shanghai Tower - cea mai înaltă punte de observație


Cu 200 de metri inferior turnului gigant din Dubai, Shanghai Tower este a doua cea mai înaltă clădire din Asia. Dar chiar dacă nu depășește recordul de înălțime decât în China, Shanghai Tower se poate mândri cu cea mai înaltă punte de observație de pe glob, la etajul 121, cu mai mult de jumătate de kilometru deasupra solului.

 

Turnul chinezesc la umbra căruia se întinde orașul Shanghai face parte dintr-un grup de trei clădiri mastodont alături de: Jin Mao Tower și Shanghai World Financial Centre.

 

Când vine vorba de zgârie-nori se pare că cinci este un număr magic. Tot cinci ani din 2008 și până în 2013 a durat și construcția turnului din Shanghai, iar de proiectare și design s-a ocupat firma internațională Gensler.

 


#3 Abraj Al Bait - cel mai înalt turn cu ceas


Spre diferență de primele două clădiri cu o înălțime impresionantă și cu o construcție dezvoltată pe verticală, Abraj Al Bait are și o amprentă la sol de mărimi cuprinzătoare, ea fiind de fapt un complex arhitectonic de șapte zgârie nori în Mecca, Arabia Saudită. Ele fac parte din proiectul King Abdulaziz al cărui scop principal este modernizarea orașului pentru a putea găzdui cum se cuvine pelerini din toate colțurile lumii.

 

Tradus în limba română, numele acestui complex înseamnă “Turnurile Casei” și se află la doar câțiva metri de cea mai mare moschee din lume și totodată cel mai important centru religios pentru credincioșii musulmani.

 

Turnul cu ceas din centrul complexului arhitectonic se numește Turnul Roial Makkah și este cel mai înalt turn cu ceas de pe glob.

 


#4 Lotte World Tower - cel mai rapid lift dublu


După 13 ani de planuri și pregătiri, construcția celui mai înalt turn din Coreea de Sud a început în luna noiembrie a anului 2010. Șase ani mai târziu, în anul 2016 fațada acoperită cu LED-uri a construcției a arătat numărul 2016 cu ocazia Revelionului, iar în 2017, în data de 2 aprilie inaugurarea oficială a clădirii a fost sărbătorită cu un impresionant foc de artificii.

 

Spectacolul care a întrecut orice așteptări însă, a fost cel organizat cu ocazia Anului Nou 2018 și a anunțării Jocurilor Olimpice de Iarnă organizate la PyongChang. Atunci, atât locuitorii orașului Seoul, cât și toți iubitorii de sport strânși în capitala coreeană cu ocazia evenimentului, s-au bucurat pentru 7 minute de un spectacol de lumini compus din focuri de artificii și lasere multicolore al căror joc îți tăia răsuflarea.

 

La capitolul recorduri, Lotte World Tower nu întrece vreun prag de înălțime, dar deține titlul pentru cel mai rapid lift dublu din întreaga lume. Double-Deck Elevator se numește acest tip de lift și este compus din două cabine suprapuse capabile să transporte simultan persoane de la două etaje consecutive.

 


#5 Taipei 101 - cea mai “verde” clădire din lume


Cea de-a cincea clădire ca înălțime de pe continentul asiatic se află tot în Asia de Est, dar de această dată într-o țară insulară. Taipei 101 este mândria arhitecturală  a taiwanezilor și din 2004 și până în 2010 s-a bucurat de titlul: cea mai înaltă clădire din lume.

 

Faima turnului Taipei 101 nu a luat sfârșit o dată cu doborârea recordului de înălțime de către Burj Khalifa din Dubai. În anul 2011 acesta a primit certificatul de platină LEED (Leadership in Energy and Environment Design) și totodată recunoașterea oficială ca cea mai înaltă și “verde” clădire din întreaga lume.

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana