Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

17 Curiozitati pe care nu le stiai despre Asia

Cultura

Pentru că nu există agenție de turism care să iubească Asia mai mult ca Exact Travel Club, ți-am pregătit în articolul de astăzi o listă lungă de curiozități despre continentul nostru preferat. Iată 17 pe care nu le știai despre Asia:

 

1) Numele Asia este un mister. Asia se pare că este un nume feminin și înseamnă “soare care răsare”, dar există și teorii care susțin că el este un derivat al numelui Aisha, numele soției preferate a profetului Mohamed. Coincidență sau nu, în mitologia greacă Asia este mama lui Atlas, titanul condamnat să poarte pe umeri cerul.

 

 

2) 8 Din cele mai mari mall-uri se află în Asia, iar cel mai mare dintre ele există în China și pentru că este mai mult gol decât plin, mulți îl numesc “Orașul Fantomelor”.

 

 

3) 12 Din cele mai înalte clădiri din lume se află în Asia, iar informații despre primele 5 găsești și aici, pe acest blog.

 

 

4) Primii fermieri și neguțători din lume erau de origine asiatică.

 

 

5) Asia este continentul cu cei mai mulți miliardari în dolari. Ea a depășit America în anul 2016, iar în 2018 avea deja cu 234 mai mulți miliardari în dolari decât Statele Unite.

 

 

6) 90% din orezul cultivat în lume se consumă în Asia.

 

 

7) Deși este cunoscută ca una din cele mai dificile limbi de pe glob, Chineza este limba cu cei mai mulți vorbitori nativi. Doar dialectul mandarin are peste un miliard de vorbitori nativi.

 

 

8) Cel mai vechi roman din lume a fost scris tot pe continentul asiatic. Povestea lui Genji este opera lui Murasaki Shikibu, o aristocrată japoneză în secolul XI și este considerat primul roman scris vreodată.

 

 

9) Cel mai mic mamifer din lume trăiește în Asia, Tailanda. El se numește liliacul-bondar și corpul său nu are mai mult de cinci centimetri.

 

 

10) Continentul asiatic bate recordul și la cea mai mare floare de pe glob. Inflorescența plantei Rafflesia Arnoldii se găsește în pădurile Asiei de Sud-Est, are diametrul de un metru și câtărește până la 11 kilograme.

 

 

11) Cea mai veche universitate din lume a fost înființată în India. Numele ei este Takshashila.

 

 

12) Toți cei mai înalți 14 munți din lume se află pe continentul asiatic. Fiecare dintre ei are peste 8000 de metri, iar zece din aceste vârfuri se găsesc în Himalaya.

 

 

13) Trei din cele mai populate țări din lume se află în Asia. În ordinea lor acestea sunt: China pe locul I, India pe locul II și Indonezia pe locul IV după Statele Unite ale Americii.

 

 

14) În multe orașe din Asia numărul telefoanelor mobile folosite depășește numărul locuitorilor. În Hong Kong se folosesc 2.4 telefoane pe cap de locuitor, iar în Singapore media ajunge la un telefon și jumătate. Pe de altă parte, Coreea de Nord echilibrează oarecum balanța cu o medie de doar 12 telefoane mobile la 100 de oameni situându-se pe locul doi în topul țărilor cu cele mai puține telefoane mobile, sub Cuba.

 

 

15) Defrișările sunt o problemă greu de neglijat în Asia. Acesta este continentul unde pădurile dispar cu o viteză îngrijorătoare făcând loc plantațiilor de palmieri folosiți pentru fabricarea uleiului. Unul din mamiferele care suferă cel mai mult din cauza defrișărilor este urangutanul.

 

 

16) Unele din cele mai vechi civilizații de pe glob își au originile în Asia. Regiunea mărginită de râurile Tigru și Eufrat din antica Mesopotamie, în prezent teritoriul țărilor Irak, Kuweit, părți din Siria și Iran este cunoscută ca Leagănul civilizației umane.

 

 

17) Nu e neobișnuit pentru familiile chineze să-și boteze copii după evenimente importante. În 1992 când China a aplicat pentru organizarea Jocurilor Olimpice din anul 2000, 680 de bebeluși au fost numiți Aoyun care se traduce pur și simplu ca “Jocurile Olimpice”.

 

Pentru mai multe lucruri captivante despre Asia, te invităm pe blogul nostru. Iar ca să o descoperi și în realitate, nu doar virtual, hai cu noi într-unul din circuitele noastre organizate.

 

autor: Ishikawa Constantin Ioana