N-o să-ți vină să crezi! Mâncăruri bizare din Țara Soarelui Răsare

Pe lângă peștele crud pe care nu mulți români îl adoră de la prima gustare, japonezii mănâncă multe preparate mai puțin obișnuite. Multe dintre ele sunt și acolo la fel de rare cum ar fi, să zicem, carnea de urs în restaurantele românești, dar majoritatea celor care compun lista următoare sunt mâncăruri pe care unii japonezi, în funcție de zona unde locuiesc, le “savurează” aproape zilnic.

1. Natto

Am zis să sar peste ou crud sau alte mâncăruri, care deși neobișnuite pentru noi, nu sunt chiar atât de extravagante, dar totuși să încep ușor cu un preparat light. Mă refer la natto, mâncarea japoneză pe care poți să ajungi s-o iubești dacă treci mai întâi peste miros și consistența cel puțin ciudată.

Natto este un preparat tradițional japonez. El constă în boabe de soia fermentate și aduce mult la gust cu drojdia crudă pe care bunicile o folosesc în general la plăcinte. Chiar și mirosul specific, nu diferă mult de drojdie. Consitența pe de altă parte, lasă de dorit.

Ca utilizator începător de bețișoare, să mănânci alunecosul natto în mod civilizat este o adevărată provocare. El se servește peste orez alb și când încerci să-l apuci cu vârful bețișoarelor, se întinde mai ceva decât brânza de pe pizza, dar arată identic cu albușul nefiert.

2. Funazushi

Dacă credeai că ai scăpat de mâncarea fermentată, să știi că de abia am început! Deși considerat o delicatesă, funazushi nu este altceva decât un preparat din carne de crap fermentată… UN AN!

Mulți spun că funazushi este chiar mâncarea din care provine super popularul sushi japonez, dar dovezile sunt prea puține pentru ca această afirmație să poată fi considerată un fapt.

În orice caz, funazushi se mănâncă în Japonia și dacă ești amator de senzații “culinare” tari, îți recomand o vizită până la lagul Biwa din prefectura Shiga, unde funazushi se face cu pește prins chiar din lac.

3. Fugu

Pe cât de periculos, pe atât de apreciat. Fugu nu este altceva decât peștele balon, iar în Japonia se mănâncă crud sau shabu-shabu – opărit câteva secunde în apă clocotită. Iar pentru că la gust nu este deloc rău, chiar și străinii se încumetă la un astfel de festin.

Dar ideea e că pericolul de intoxicație este unul real, iar dacă bucătarul care prepară această mâncare nu este unul extrem de priceput, riști ca fugu să fie ultima ta masă. De aceea, să ajugi un bucătar certificat în acest domeniu este un proces complicat. Un doritor trebuie să învețe arta de a prepara fugu cel puțin trei ani de zile de-a lungul cărora examenele și diferitele teste de aptitudini sunt la ordinea zilei. Și dacă ceea ce se spune este adevărat, se pare că doar 35% din aplicanții care-și încearcă norocul, ajung să și profeseze.

4. Suppon

Suppon este o țestoasă de apă dulce cu carapace moale. Și chiar dacă la față nu este la fel de simpatică precum micuțele țestoase pe care copiii adoră să le crească în acvarii ca animale de casă, din punct de vedere sentimental, este greu de consumat pentru cei ce au avut un astfel de animal. Dar japonezii, le adoră, în mâncare!

Suppon se consumă în nabe – un fel de fiertură cu de toate, iar sângele ei este foarte apreciat crezând că ajută la sporirea vitalității.

5. Carne de balenă

Nu e un mit. Japonezii chiar consumă carne de balenă și oricât de controversat ar deveni subiectul uciderii balenelor, japonezii nu se sfiesc să afirme faptul că sunt absolut delicioase. Carnea de balenă se poate consuma în diferite moduri și chiar dacă cu excepția câtorva restaurante specializate în preparate de balenă, nu prea vei avea în Japonia ocazia de a mânca balenă, mulți din japonezii pe care i-am întâlnit mi-au spus că au consumat balenă, la cantinele școlare, în vremea copilăriei.

6. Basashi

Dacă îți spun că japonezii consumă carne de cal, s-ar putea să nu te mire prea tare și să-mi zici că se poate găsi și la noi într-unele mezeluri mai sofisticate. Dar dacă ți-aș spune că în Japonia se consumă crudă sub denumirea de basashi și în acest mod este extrem de apreciată?

Basashi se poate mânca în multe locuri din Japonia și în ciuda prețului destul de piperat, atunci când am încercat-o n-aș putea spune că mi-a lăsat impresia de delicatesă. Din punct de vedere al gustului, mi s-a părut destul de fadă și singurul motiv pentru care am apreciat-o a fost numărul extrem de scăzut de calorii pentru care nu a trebuit să-mi fac griji că trebuie să-mi lungesc durata de antrenament din acea zi 🙂 . Dar aceasta este doar o părere personală. Realitatea este că mulți japonezi iubesc carnea de cal și s-ar putea s-o îndrăgești și tu la fel de mult, dacă i-ai da o șansă.

7. Horumon

În dialectul Kansai “horumo” se referă la “lucruri de aruncat”. Iar dacă te gândeai că acest cuvânt se folosește pentru măruntaie, ai ghicit!

În japoneză horumon se referă la oricare dintre următoarele părți ale corpului animalelor: esofag (gari), inima (haatsu), artera pulmonară (haatsumoto), uter (kobukuro), diafragmă (sagari), pancreas (shibire), etc. și cu toată că nu îți stârnesc apetitul când le citești denumirile, nu daor japonezii, ci și străinii le mănâncă cu poftă fripte la grătar în restaurantele yakiniku.

8. Inago no Tsukudani

Deși nu foarte populare în Japonia, insectele se consumă acolo ca și în alte țări asiatice și mulți dintre japonezi chiar le savurează cu plăcere.

Inago no Tsukudani sunt lăcuste care se mănâncă călite cu sos de soia și îndulcite cu zahăr, iar consumul lor a început o dată cu măsurile de prevenire a invaziilor de lăcuste.

Nu trebuie să bați țara în lung și în lat pentru a da peste un bold de lăcuste într-o izakaya. În prefecturile Nagano, Gunma și Yamagata, ele sunt un preparat destul de comun și uneori pot fi găsite chiar și la supermarket.

9. Hachinoko

Dacă vorbim de larve de albină și de viespe, la fel ca în cazul lăcustelor nu putem să nu amintim de sosul de soia și zahăr. Se pare că japonezii chiar își preferă insectele dulci și delicatesa preparată din larvele amintite de mai sus, era chiar una din preferatele împăratului Hirohito.

10. Habushu

După atâta vorbă despre mâncare, probabil că ți s-a făcut sete și ai bea un păhărel de alcool. Ce spui de Habushu, un vin de viperă specific insulei Okinawa?

Există două moduri în care se poate prepara acest vin și unul din ele presupune înecarea unui șarpe veninos în alcool, iar celălalt înghețarea lui și introducerea în vin după ce i s-au scos organele interne.

Oricât de crud ar părea fiecare din cele două procese, se pare că vinul de viperă este un preparat antic specific insulei Okinawa și încă din timpuri străvechi băștinașii îl consumau pentru a-și spori puterea fizică și energia.

Dacă lectura acestui articol ți-a cam tăiat pofta de mâncare, promit să mă revanșez cu o selecție de cinci mâncăruri absolut delicioase despre care poți citi mai multe aici.

autor: Ishikawa Constantin Ioana

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.