Cautarea poate dura pana la cateva minute.

Te rugam sa nu inchizi pagina :)

Farmecul tesaturilor indiene

Cultura

Industria indiană de textile țesute manual este renumită în întreaga lume, iar sari-ul, îmbrăcămintea tradițională atât de plină de culoare, este mândria femeilor de pe aceste meleaguri. Culorile pline de viață ale veșmintelor și formele organice ale broderiilor nu sunt întâmplător alese, florile din natură fiind o sursă inepuizabilă de ispirație, iar rezultatul motiv de uimire pentru privitori.

Se spune că unul dintre comandanții lui Alexandru cel Mare, admirând țesăturile din India, a afirmat că acestea ”rivalizează cu strălucirea soarelul și rezistă la spălat” – sună puțin cam ca un text dintr-o reclamă, însă în acele vremuri secretul vopsirii era unul bine păstrat și râvnit, motiv suficient de bun pentru ca britanicii să stabiliească un avanpost comercial la Madras în 1630, urmați curând de francezi și olandezi. Și în prezent industria textilă indiană joacă un rol extrem de important pe piața mondială, aici fiind peste trei milioane de țesători de bumbac… În fapt, textilele sunt parte integrantă din isoria și cultura indiană, având bogate semnificații – fiecare dintre cele 28 de state își are propriul stil și limbaj în materie de țesături.

Materialele sunt asociate cu momente importante din viață, fiind dăruite încă din momentul nașterii iar pentru o viitoare mireasă alegerea sari-ului este un eveniment major (aici și rochiile de mireasă sunt în culori îndrăznețe, ca roșu sau portocaliu). Anumite ritualuri presupun atârnarea unor fâșii de material în copaci, ca ofrandă în jurul templelor hinduse, iar statuile zeităților sunt înveșmântate în cele mai fine țesături, realizate de cei mai buni meșteșugari a căror știință este recunoscută cu premii în cadrul diverselor competiții în domeniu.

Șocul turistului la întâlnirea cu toate aceste bogății este imens deoarece popularele șaluri pashmina sau sari-urile vândute în magazinele occidentale sunt cel mai adesea doar palide imitații și ceea ce se găsește de în materie de textile în India este de neegalat, surprinzător și uimitor. Arta indiană a culorilor este extrem de complexă, combinațiile, modelele și țesăturile sunt practic infinite și rezultă variante de o frumusețe aparte. Totul aici este viu colorat și turiștii nu pot decît să se entuziasmeze în fața unor materiale ca cele din Gujarat, cu modele în contraste puternice, la fel ca locuitorii acestei zone, curajoși și pasionali… în fața textilelor luxoase și pline de culoare din zona estică a Indiei… ori a brocarturilor grele și bogat ornamentate cu auriu din Benares… sau a delicatelor țesături din New Delhi, brodate fin cu alb pe alb… o întreagă lume de forme și culori care încântă ochiul.

Aici până și albul are mai multe nuanțe, cu nume ca de poezie: fildeș, luna de august, lună de august după ploaie, iasomie și albul scoicii. Localnicii preferă să se înfășoare cu aceste materiale care adesea au și borduri elaborat realizate, lăsându-le să cadă în falduri, însă se pot găsi o gamă variată de articole de îmnrăcăminte: de la jachete complex brodate până la fuste, cămăși, pălării sau chiar pantofi realizați din aceste superbe materiale. Orice vizită într-un magazin se va solda cu tarabe gemând sub povara unor materiale uimitoare, țesute cu fire de mătase sau argint, în combinații de culori și nuanțe aproape imposibil de descris. Efectul este imediat: este imposibil să intri într-un magazin de țesături în India și să nu cumperi ceva, vraja culorilor cuprinde orice turist și cel mai adesea aceștia ajung să abandoneze măcar parțial hainele occidentale terne și monocrome, seduși fiind de țesăturile locale și a lor explozie de veselie, de culorile ce par că dansează în lumina soarelui…